7 500 nya företag i Göteborgsregionen

ANNONS
|

I fem av de 13 kommunerna inom Business Region Göteborg (BRG) ökade nyföretagandet i fjol med fem procent eller mer.

- För att nyföretagandet skall växa måste det finnas en växande marknad. Det gör det i Göteborgsregionen, säger Anna-Lena Andersson, chef för företagsutveckling i BRG.

BRG har satt som strategiskt mål att nyföretagandet årligen skall växa med 11,3 företag per 1000 invånare. Det målet nåddes med råge i fjol–ökningen blev 12,2 företag.

- Vi skall därför sätta ett nytt mål fram till 2021 och jubileumsåret, säger Anna-Lena Johansson.

Och det finns en del att slipa på, anser hon.

ANNONS

- Vi skall tydliggöra ännu bättre vem som gör vad för nyföretagare. Och vi hoppas verkligen därför att vi får till stånd ett entreprenörshus i Göteborg, säger hon.

Ett servicehus för nyföretagande, helt enkelt. I juni tar politikerna beslut om entreprenörhuset.

Anna-Lena Johansson anser att näringslivsklimatet är gott på alla nivåer, från politiker och tjänstemän till näringsliv.

Sociala företag

Det som växer särskilt mycket är ungt företagande och sociala företag, det vill säga företag inom vård och omsorg samt kreativa företag.

Största ökningen av nya företag hade Öckerö kommun. Där tillkom elva procent fler företag i fjol än 2012. Lerum med en nioprocentig ökning kom tvåa och Partille på knep bronsplatsen med 228 nya företag.

I Göteborg ökade nyföretagandet med fem procent, eller 4588 nya företag.

Inom BRG-regionen är det endast i Kungsbacka, Lilla Edet och Mölndal som antalet nya företag inte ökade med lika många som 2012. I Mölndal en nedgång med hela 14 procent.

Den största regionala tillväxten hade dock Malmöregionen. Där tillkom 5762 företag, en ökning med 3,5 procent jämfört med 2012.

Göteborgsregionen kom tvåa. Totalt tillkom 7528 nya företag i regionens 13 kommuner, en uppgång med 3,3 procent.

I Stockholm minskade ökningen av nyföretagande, medan tillväxten stod stilla i landet som helhet.

ANNONS

- Vi har en allt mer positiv attityd till att starta eget i regionen, säger Anna-Lena Johansson. Så det är dags att sätta upp nya djärva mål.

Fotnot: Business Region Göteborg består av 13 kommuner: Öckerö, Lerum, Partille, Alingsås, Göteborg, Ale, Tjörn, Stenungsund, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Lilla Edet och Mölndal.

ANNONS