400 konsulter får lämna Volvo Cars

Personbilstillverkaren Volvo Cars omstrukturerar och 400 teknikkonsulter får lämna biljätten. - Men samtidigt ökar vi antalet fastanställda på utvecklingssidan, säger Jörgen Olsson, klubbordförande på Unionen.

ANNONS
|

Enligt Unionen på Volvo Cars handlar det om omstruktureringar på utvecklingssidan.

- Vissa projekt är klara och då drar man ner antalet konsulter, säger Jörgen Olsson.

LÄS MER:Uppgifter: Volvo Cars börsnoteras inom ett år

Planerar att anställa

- Men samtidigt som man drar ner finns det 200 vakanser på utvecklingssidan som ska fyllas, så numerären kommer inte att bli så stor. En del av konsulterna kommer att gå över i fast anställning, medan andra går vidare, säger han.

Volvo kom strax efter lunch med ett officiellt uttalande där man konstaterar:

”Volvo går nu in i nästa omvandlingsfas, efter tidigare års investeringar och intensiva arbete med att utveckla basteknologier som SPA och CMA fordonsarkitektur och Drive-E motorn från grunden.

ANNONS

Detta innebär att det blir förändringar inom kapaciteten för R&D och de områden som företaget behöver för sina investeringar. Det betyder också Volvo rör sig en riktning där vi behöver färre konsulter och fler tillsvidareanställda ingenjörer" skriver de.

Nya jobb i Torslanda

Vi ska rekrytera 400 mjukvaruingenjörer, vi ökar tillverkningen och rampar upp produktionskapaciteten, vilket innebär nya jobb i Torslanda, USA och Kina”, fortsätter Volvo Cars.

Företaget är också noga med att poängtera att man under de senaste fem åren anställt nära 10000 personer globalt, varav 2000 ingenjörer i Göteborg.

I somras aviserade Volvo Cars att man planerade att anställa närmare 400 ingenjörer framöver.

Cirka 17 000 anställda i Sverige

Tidigare i år gick Volvo Cars fabrik i Torslanda ut med att man tänkt fastanställa upp emot 700 personer på grund av ökad produktion. Man rapporterade om en rekordförsäljning under 2016 med 534 000 sålda bilar.

LÄS MER:Volvo Cars storsatsar i Göteborg

- Vi är glada över Volvo Cars tillväxt och över att vi kan skapa nya arbetstillfällen i vår hemstad Göteborg, skrev Hanna Fager,Volvo Cars HR-avdelning, vid tillfället.

I dag är cirka 17 000 personer anställda på Volvo Cars i Sverige varav 13 500 i Göteborg.

ANNONS