På väg ut. Vd Thomas Sandung tycker det är tråkigt att så mycket specialkompetens försvinner när GVA lägger ner i Göteborg.
På väg ut. Vd Thomas Sandung tycker det är tråkigt att så mycket specialkompetens försvinner när GVA lägger ner i Göteborg.

125 jobb bort – GVA lägger ner i Göteborg

I spåren av oljekrisen försvinner nu de sista resterna av Götaverken Arendals verksamhet när GVA lägger ner i Göteborg. 125 jobb går förlorade.

ANNONS
|

– Vi stänger nu, säger vd:n Thomas Sandung. Vi har fått order av vår ägare KBR att lägga ner. Vi har sagt upp 125 personer i tre olika omgångar under året och de sista går nu, säger han.

Pressad oljebransch

Anledningen är den pressade situationen i oljebranschen och därmed också offshorindustrin där GVA verkar. Under många år har man legat i framkant som ett teknik- och tjänsteföretag som designar och utvecklar flytande borrplattformar och bostadsplattformar för oljeindustrin. Men lågkonjunkturen i oljebranschen har drabbat även dem.

– Vi hade ganska mycket projekt i pipeline för ett par år sedan men de försvann undan för undan. Ställdes in, avbokades etcetera. Det finns inga jobb nu helt enkelt, säger Thomas Sandung och fortsätter:

ANNONS

– Som tur är så är det högkonjunktur. Alla uppsagda som har velat få jobb har fått det. Arbetsgivarna har stått på kö. Det tycker jag är jätteskönt, säger han.

Ville behålla liten grupp

Han berättar också att han under det senaste året har kämpat för att kunna behålla en lite grupp på cirka åtta till tio ingenjörer för att verksamheten skulle kunna överleva i Göteborg.

– Förr eller senare drar det igång igen, men i somras fick vi ett definitivt nej från KBR och beskedet att vi skulle läggas ner. Vi har egentligen inte fått någon riktig förklaring till varför av vår ägare, utan det tycks mer vara ett principbeslut på att allt som visar röda siffror ska skäras bort, säger Thomas Sandung. Jag tycker ändå att de kunde ha haft lite mer tålamod. Under åren som KBR har ägt oss har vi levererat 450 miljoner i vinster till dem, säger han.

Varumärket lever kvar

Men varumärket GVA kommer att leva kvar i Amerika.

– Vi har haft en filial i Houston hela tiden, där det som mest har varit 30 anställda men som nu är nedskuret till 10. Så varumärket kommer att hänga med ett tag till, men det hänger på om de får jobb eller inte, säger Thomas Sandung.

ANNONS

Nu återstår bara att packa ihop och tömma lokalerna.

– Vi håller på och städar upp och rensar förråden, slänger gamla ritningar och dokumentation. Det är hur mycket som helst. Vi har också haft Sjöfartsmuseet här så att de har kunnat ta vad de vill, som modeller och sådant. Så att någonting blir bevarat. Vi har också flyttat över en hel del material till Houston, säger Thomas Sandung.

Fakta: GVA

  1. GVA som företag har sitt ursprung i Götaverken Arendal.
  2. GVA utvecklar och designar plattformar och andra konstruktioner för marin miljö.
  3. GVA har medverkat i över 1 000 projekt i ett 30-tal länder.
  4. GVA ägs av amerikanska KBR – ett världsomspännande ingenjörsföretag.
ANNONS