Tusenlapp utan folieband som nu blir ogiltig.
Tusenlapp utan folieband som nu blir ogiltig.

12 miljoner tusenlappar blir ogiltiga

ANNONS
|

– Jag uppmanar alla att redan nu kontrollera om de har 50- eller 1000-kronorssedlar utan folieband. Efter årsskiftet kommer du inte kunna betala med dem, så ta fram och använd sedlarna redan nu eller sätt in dem på ett bankkonto, skriver Christina Wejshammar, enhetschef på Riksbanken i ett pressmeddelande.

I dag finns två versioner av 50- och 1000-kronorssedlarna. Det är de äldre versionerna, utan folieband, som blir ogiltiga efter den 31 december 2013. De nyare versionerna, med folieband, är giltiga även efter årsskiftet.

Christina Wejshammar rekommenderar alltså att man antingen betalar med sedlarna eller sätter in dem på ett bankkonto före den 31 december.

ANNONS

– Vi samarbetar med bank och handel och kommer att informera allmänheten på olika sätt. Det är viktigt att vi når ut med informationen så att alla vet att dessa sedlar blir ogiltiga vid årsskiftet.

Alla Sveriges sedlar och mynt ska bytas ut med start 2015, och indragningen av sedlarna utan folieband är ett första steg. 10-kronorsmynten är det enda som blir kvar oförändrat.

ANNONS