Kristina Kamp tipsar om vad du bör tänka på. BILD: Jenny Ingemarsson
Kristina Kamp tipsar om vad du bör tänka på. BILD: Jenny Ingemarsson

10 saker du bör tänka på inför pensionen

Rekordmånga människor förutspås gå i pension under de kommande decennierna. GP frågade pensionsexperten Kristina Kamp vad just du bör tänka på innan du avgår.

ANNONS
|

1. Hela livet räknas

"Tänk på pensionen tidigt, det lönar sig. Det är inte så att bara några år räknas, utan allt man gör i livet väger in. Har man gått arbetslös en längre tid eller kanske jobbat deltid, då är det saker som påverkar."

2. Deklarera många gånger

"Sommarjobb är toppen, och gärna tjäna mer än 19 000 så att man verkligen deklarerar. Du behöver ungefär 40 års arbetstid för att få en okej pension, börjar man då vid 30 så måste man jobba ganska länge."

3. Fråga om tjänstepension

"Offentlig sektor har det per automatik, men egenföretagare och frilansare har det inte. Tjänstepensionen är i normalfallet ungefär fem procent av lönen, tjänar du 25 000 blir det ungefär en tusenlapp som går till ditt pensionssparande."

ANNONS

4. Spara om du orkar

"Det är väldigt bra att skaffa sig ett spartänk. Den gamla tumregeln är att sätta av tio procent av lönen. Men om man är ung ska man inte pensionsspara tycker jag, då är det bättre att till exempel spara till en bostad."

5. Fundera på om du kan jobba längre

"I normala löneläget kan man säga att du får en tusenlapp mer i månaden för varje år du orkar jobba längre. Men man kanske inte orkar eller kan, det är ju då den där sparbufferten är så bra att ha."

6. Ha inte ångest på soffan

"Man behöver inte ha ångest för att man inte har valt något för sina pensionspengar. Standardvalet är inte bäst i klassen, men är helt okej. Om man tycker det är kul ska man välja, men man måste inte."

7. Gör upp en plan

"När man är 40-50 år, då är det dags att göra en prognos. Vad kan jag räkna med att få? Det är först då man kan få ett konkret grepp om pensionen. Vad händer om jag jobbar ett år längre eller ett år kortare?"

8. Tänk på omställningen

"Även om man längtar, så kan det faktiskt också vara en smärtsam omställning. Räkna med att det tar upp till ett år innan man är på banan igen. Jobbet är ofta ett sammanhang, det är en del av identiteten som försvinner."

ANNONS

9. Provpensionera dig

"Utgå från din prognos, sedan försöker du att leva för den där pensionen du ska få. Det är en sak att se siffror på ett papper. Det är en annan att faktiskt börja ta bort konsumtion, vad är det du inte längre ska köpa?"

10. Det finns statliga stöd

"Är det så att man inte tjänat ihop pension, eller kommer från ett annat land så att man inte hunnit jobba länge här. Då finns det bra statliga stöd. Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, som man kan söka hos pensionsmyndigheten."

ANNONS