Överskatta inte marknaden

ANNONS
|

Viktigt att tänka på innan jag startar företag?

Du bör noga tänka igenom om din affärsidé är lönsam. Många har idéer och drömmar, men det är långt ifrån alla som förverkligar dem. Testa dina idéer på almi.se/nyföretagare

Vad är de vanligaste nybörjarfelen?

En är underskattning av kostnaderna, därmed får man oftast problem med likviditeten. En annan är att etableringen tar längre tid än beräknad.

Överskattning av marknaden, fel lokalisering och underskattning av marknadsföringskostnader är också andra felbedömningar många nybörjare gör.

Vilka risker tar jag som egen företagare jämfört med en anställning?

Som anställd skyddas du av LAS och har arbetsgivaren kollektivavtal omfattas du av alla dessa försäkringar. Det gäller att vara medveten om dina satsningar och riskerna med dessa.

ANNONS

Kan jag få ekonomisk hjälp?

Det finns inga generella bidrag att söka för att starta företag. De offentliga stöd som finns handlar om att stimulera marknaden där den inte fungerar.

Men det finns bidrag att söka för innovationer, bland annat från Almi, Västra Götalandsregionen, och Vinnova.

Bankerna står för den största finansieringen av små och medelstora företag och deras lån kompletteras ofta av ett topplån från Almi.

Arbetsförmedlingen ger stöd till start av näringsverksamhet till personer som är arbetslösa.

Var kan jag få tips om hur jag ska gå vidare?

Det finns många rådgivande organisationer som kan ge värdefullt stöd, bland annat Nyföretagarcentrum, Coompanion, Drivhuset, Business Region Göteborg.

Vilka försäkringar behöver jag?

Du behöver både sakförsäkringar och livförsäkringar. Fora försäkring är ett grundavtal för företagare och även företagaren omfattas av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Vilket är bäst, aktiebolag eller enskild företag?

Ett aktiebolag är ett företag där du som ägare inte har ett personligt ansvar för skulderna. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats på 50000 kronor.

Enskild firma kan passa dig om du som ensam ska starta ett mindre företag och inte tar några större risker. Du är själv personligt ansvarig för att alla avtal ska hålls och att skulder betalas.

ANNONS

Vad händer om jag blir sjuk?

När du startar ett företag får du under 24 månader en sjukpenninggrundande inkomst som minst motsvarar vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft. Från och med 1 januari 2013 kan du också välja att ha enbart en karensdag.

Hur blir det med min pension?

En egen företagare ska betala in sin pensionsavgift till skatteverket via egenavgiften. Dessutom måste du betala allmän pensionsavgift, motsvarar det som anställa betalar via skattsedeln.

Företagare omfattas inte av kollektivavtalad tjänstepension utan måste ta egen försäkring.

ANNONS