Ökad tudelning på arbetsmarknaden

Arbetslösheten är oförändrad i augusti, enligt Arbetsförmedlingen. Men tudelningen ökar. Bland inrikesfödda är arbetslösheten på nioårslägsta, samtidigt som den lyfter bland utrikesfödda.

ANNONS
|

Det är främst nyanlända, födda utanför Europa, som har svårt att hitta jobb. Många i denna grupp har nyligen fått uppehållstillstånd och har därmed slussats ut på arbetsmarknaden och i denna kategori är det särskilt tufft för de som saknar gymnasieutbildning, enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

"Därför är det så viktigt att motivera fler till att satsa på en utbildning som banar väg till arbete", skriver hon i en kommentar.

I slutet av augusti var arbetslöshetsnivån bland utrikesfödda 22,0 procent.

Totalt var 7,4 procent inskrivna som arbetslösa, vilket är oförändrat jämfört med juli månad. Arbetslösheten bland inrikesfödda sjönk samtidigt till 3,9 procent, den lägsta nivån sedan augusti 2008.

ANNONS

"Vi kan konstatera att arbetslösheten bland inrikesfödda nu är nere på rekordlåga nivåer, i synnerhet bland dem som har minst en gymnasieutbildning och är över 25 år. Här är den lediga arbetskraften nästan helt uttömd", skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i en kommentar.

TT

ANNONS