EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström hoppas få klart handelsavtal med Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) i början av 2018. Arkivbild
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström hoppas få klart handelsavtal med Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) i början av 2018. Arkivbild

Ökad köttimport ska landa enormt handelsavtal

Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och de så kallade Mercosurländerna är inne i sin slutfas. För att komma närmare en överrenskommelse har nu EU erbjudit de sydamerikanska länderna högre exportkvoter på kött.

ANNONS
|

Sedan 2004 har EU och de så kallade Mercosurländerna, Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay, suttit vid förhandlingsbordet i vad som kan bli det mest omfattande handelsavtalet i EU:s historia.

Febril aktivitet

Men det är först det senaste året som förhandlingarna tagit fart och nu arbetar parterna febrilt med att få till en överenskommelse innan mars 2018. Efter det kommer stora delar av den brasilianska ministerkåren gå ut i valrörelse och då riskerar handelsavtalet att läggas på is. Men EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) är positiv.

- Vi är närmare ett avtal i dag än vad vi var igår. Det är vårt absoluta mål att ha ett avtal färdigt innan mars, säger Cecilia Malmström.

ANNONS

Eftergift på kött

För att komma närmare ett avtal lämnade EU under tisdagen ett bud som ger de sydamerikanska länderna större exportmöjligheter av kött till EU-länder.

Istället för det tidigare budet som lades i oktober på 70000 ton erbjuds nu en kvot om 99000 ton kött in i EU, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Med det hoppas EU bland annat få tillgång till bil- och maskinteknikmarknader i Sydamerika. Även möjligheten för företag inom unionen att kunna delta i Mercosurländernas offentliga upphandlingar lockar.

Oro i EU

Jordbruksländer som Frankrike och Irland har tidigare uttryckt oro kring storleken på köttkvoten. Och intressegrupper från jordbrukssektorn i EU kallar tisdagens erbjudande för oacceptabelt. Enligt dem riskerar en så pass stor import av kött att skada inhemska företag.

Men Cecilia Malmström anser att det är en liten eftergift från EU:s sida, eftersom det handlar om en liten del av den europeiska köttkonsumtionen.

- Det här avtalet skulle innebära stora möjligheter för till exempel fordonsindustrin i EU, inte minst för svenska företag som Volvo.

TT

Fakta: Världens sjunde största ekonomi

De fyra så kallade Mercosurländerna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) utgör tillsammans världens sjunde största ekonomi med en sammanlagd bruttonationalprodukt på 2 200 miljarder euro.

Omkring 60500 EU-företag exporterar till Mercosur. Under 2015 rörde det sig om export av varor för 42 miljarder euro och tjänster för 22 miljarder euro.

Merparten av dagens export från EU till Mercosur handlar om bilar, bildelar, maskiner, kemikalier och läkemedel. På dessa hamnar i dagsläget tullar på 18–35 procent, som kan tas bort med ett handelsavtal. I utbyte får Mercosur bland annat ett kvotsystem för export av kött, etanol och socker till EU.

Avtalet öppnar för gemensam standardisering, samarbete inom bland annat livsmedelssäkerhet och djurhållning och rätt att delta i offentliga upphandlingar. Det skulle även bekräfta EU:s och Mercosurs åtagande i Parisavtalet om klimatförändringar, vilket bland annat inkluderar Brasiliens hantering av skogskövlingsproblem.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS