Kön till arbete ökar bland utrikes födda. ARKIVBILD
Kön till arbete ökar bland utrikes födda. ARKIVBILD

Ökad arbetslöshet bland invandrare

ANNONS
|

Klyftan mellan hur stor andel av svenskarna som är i jobb och hur stor andel av invandrarna som är det fortsätter att öka. I dag är mer än var femte utrikes född arbetslös, mot drygt fyra procent bland inrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens nya månadsstatistik.

-Utvecklingen mot en tudelad arbetsmarknad blir allt tydligare, säger Mats Wadman, Arbetsförmedlingens analyschef.
Ingen ljusning

I september var 369 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Jämfört med för ett år sedan var det 19 000 färre bland de inrikes födda, men 17 000 fler bland de utrikes födda.

-Det är en naturlig följd av den utveckling vi nu ser. Det har varit ett stort inflöde av nyanlända, samtidigt som det tar längre tid för de nyanlända att få en sådan kompetens att man kan konkurrera om lediga jobb, säger Mats Wadman.

Just nu kommer rekordmånga asylsökande till Sverige och enligt Arbetsförmedlingen lär det inte bli någon ljusning i prognoserna de närmaste åren.

-Trycket och inflödet kommer att öka och utvecklingen vi nu ser kommer att förstärkas, säger Mats Wadman.
Mer utbildning

Studier har visat att andelen flyktingar som har ett jobb är lägre även efter tio år i landet. Cirka två av tre flyktingar är då i arbete, enligt Statistiska centralbyrån, mot drygt åtta av tio inrikes födda. Kvinnorna är de som i högst grad står utanför arbetsmarknaden.

ANNONS

TT: Vad behövs för att gapet ska slutas i stället för att fortsätta vidgas?

-Det behövs att alla hjälps åt. Samverkan mellan olika myndigheter, att arbetsgivarna tar ett ökat ansvar och ställer upp med praktikplatser och annat. Även rejäla utbildningssatsningar för de lågutbildade. Chansen att få ett arbete är oändligt mycket större om man har åtminstone gymnasiekompetens, säger Mats Wadman.

I september var 369 000 personer, 16-64 år, öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd på Arbetsförmedlingen.

Det är 2 000 färre än samma månad förra året.

Bland inrikes födda var 188 000 inskrivna som arbetslösa, en minskning med 19 000 på ett år.

Bland utrikes födda var 181 000 inskrivna som arbetslösa, en ökning med 17 000 personer.

Hela ökningen finns bland utomeuropeiskt födda.

Arbetslöshetsnivån bland inrikes födda är 4,6 procent - mot 21,6 procent bland utrikes födda.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS