Frukt som kastas på matmarknader kan återanvändas.
Frukt som kastas på matmarknader kan återanvändas.

Återanvändning: Kass frukt kan bli kasse

ANNONS
|

Alltför mycket mat slängs i Sverige och i västvärlden och på olika håll pågår projekt för att ändra människors beteenden för att få oss att äta upp det vi bär hem från mataffären. Om vi slänger mindre minskar sopberget och framförallt går mindre energi till spillo. Samtidigt skulle miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan minska.

Frukt och grönt kommer på tredje plats av de livsmedel som kastas mest i Sverige, enligt hungrig.nu. På första plats ligger mat med utgången bäst före-datum och på andra plats våra matrester.

De holländska designstudenterna vid Willem de Kooning Akademie bestämde sig för att se om det gick att använda kasserad marknadsfrukt som råvara till någon produkt. Genom att mosa, koka och sedan torka en fruktmassa tillverkade de ett läderliknande material, skriver nyteknik.se. Materialet döptes till Fruitleather Rotterdam.

ANNONS

Anledningen att idén föddes utifrån matmarknaden var att försäljarna vid marknadsstånden dumpar frukt olagligt, eftersom de måste betala för sina sopor.

Enligt studenternas webbsida fruitleather-rotterdam.com samlade de på sig frukt under månader till sina experiment. Nektariner och mango kokades till – läder. Det blev ett material med tydlig struktur och konsistens, skriver nyteknik.se och prototyper av handväskor, matkassar och lampskärmar har tillverkats.

En av designstudenterna, Hugo de Boon, säger till mashable.com att receptet är en hemlighet, förstås. Ett tyskt företag som tillverkar lädersäten till BMV och Porsche uppges redan ha visat intresse.

Fakta: Matsvinn i Sverige

Av det årliga matavfall som tidigare uppmätts i Sverige från hushåll (771000 ton) så var drygt en tredjedel (270000 ton) onödigt.

Källa: Naturvårdsverket, 2014

ANNONS