Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170831-bombardierrattegang-522264_se.gp_1.jpg
Åklagaren Thomas Forsberg anser att flera chefer på svenska Bombardier mutade sig till ett lukrativt kontrakt i Azerbajdzjan.

Åklagare: Bombardier vann kontrakt genom fusk

Svenska Bombardier var i maskopi med företrädare för järnvägen i Azerbajdzjan för att vinna den stora upphandlingen av signalsystem där, hävdar åklagaren i den pågående muträttegången i Stockholms tingsrätt.

Den 37-årige säljchefen, en rysk man som nu står inför rätta, skrev till sin chef i december 2012 om sina hemliga möten i Azerbajdzjan med bland annat ledningen för järnvägen. De enas om att "förbereda dokument om upphandlingen baserade på (Bombardiers) villkor". Säljchefen skriver att "alla dessa aktiviteter måste vara hemliga".

I mejlet framgår också att säljchefen fått veta att azeriernas budget för projektet är 340 miljoner USA-dollar, visar åklagare Thomas Forsberg i rätten.

När Bombardier sedan kommer med sitt anbud uppgår det till precis under 340 miljoner. Somliga stora konkurrenter, som Thales och Alstom, har däremot för höga prislappar.

- Det var en konkurrensfördel att Bombardier i förväg känt till budgeten. Den kände konkurrenterna inte till, säger Forsberg.

Åklagaren visar också mycket snarlika dokument hos Bombardier och de upphandlingsansvariga där detaljerade tekniska krav framgår.

- Slutsatsen är att Bombardier har haft tillgång till bidding documents (upphandlingsdokument) långt innan de blev officiella, säger Forsberg.

Ett konsortium med Bombardier vann upphandlingen 2013 värd motsvarande 2,7 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Säljchefen nekar till misstanken om grovt mutbrott.

Mest läst