Även Muller nekar till svindleriåtalet

Saab-topparna anklagas för att ha förskönat det bistra läget hos biltillverkaren. Men även dåvarande styrelseordföranden Victor Muller nekar till brott.

ANNONS
|

Victor Muller har tidigare under rättegången gått till hård attack mot åklagarsidan. Och helt nöjd var den nederländske bilentreprenören inte heller när han förhördes om del tre av åtalet, där han anklagas för grovt svindleri.

Muller tillbakavisade bestämt åklagarens beskrivning om läget i Saab Automobile under våren 2011.

- Vi var inte på väg att kollapsa. För det här målet, som rör svindleri under några dagar, så är det väldigt viktigt att titta på vad vi visste då och hur vi kom till våra slutsatser, sade Muller enligt P4 Väst.

ANNONS

- Jag står fast vid varenda ett av dem. För om man hade vetat det jag visste då, så skulle man också förstå varför jag gjorde mina uttalanden och varför de var sanna.

Samtliga nekar

Muller är åtalad tillsammans med tidigare vd:n Jan Åke Jonsson och bolagsjuristen Kristina Geers. Enligt åklagaren har de spritt vilseledande uppgifter i dels press, radio och tv, dels i årsredovisningen. Samtliga nekar till brott.

Bevismaterialet består bland annat av tidningsartiklar, samt uttalanden i radio- och tv-inslag. Enligt Muller är åklagarens bevis dock tagna ur sina sammanhang.

- Jag vill varna för att bedöma situationen från ett enda meddelande, sade han enligt TTELA.

Sista delen

Nästa vecka fortsätter rättegången med sista delen av åtalet, som rör Saab Automobiles årsredovisning för 2010. Kristina Geers och två revisorer misstänks för grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande.

Även delen om grovt svindleri kan dock få en fortsättning längre fram. Åklagaren har begärt att få spela upp några radio- och tv-inslag som bevisning, men har än så länge fått nöja sig med att läsa upp utskrifter.

ANNONS

Muller ville under förhöret inte kommentera uppgifterna förrän han tagit del av inslagen.

TT

Fakta: Huvudpersonerna i målet

De åtalade:

Victor Muller, tidigare vd för Saab-köparen Spyker och senare vd och styrelseordförande i Saab Automobile. Åtalad för grovt svindleri samt två fall av grovt försvårande av skattekontroll.

Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile fram till sommaren 2011. Åtalad för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt osant intygande.

Kristina Geers, dåvarande bolagsjurist och styrelsemedlem. Åtalad för grovt svindleri, två fall av grovt försvårande av skattekontroll, två fall av grovt osant intygande samt grov urkundsförfalskning.

Utöver trion ovan är ytterligare fyra personer – en tidigare bolagsjurist, en finanschef och två revisorer – åtalade i målet.

Åklagarna:

Chefsåklagare Olof Sahlgren och kammaråklagare Lars Lindman.

Försvararna:

Advokaterna Hans Strandberg (Muller), Bengt H Nilsson (Jonsson) och Per E Samuelson (Geers).

Biroll:

Vladimir Antonov, rysk finansman. Inte brottsmisstänkt och inte på plats, men ändå en av de centrala figurerna i den delen av åtalet som handlar om misstänkta luftfakturor på totalt 30 miljoner kronor.

Bakgrund: Rättegången

Rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile före konkursen 2011 består av flera delar. Sju personer är åtalade vid Vänersborgs tingsrätt, de flesta på flera punkter. Alla nekar till brott.

I den första delen behandlades sju miljoner kronor som Saab Automobile betalade i ersättning till företagets styrelseordförande och senare vd Victor Muller. Pengarna skickades som konsultarvode till konton utomlands. Åklagaren anser att syftet var att grovt försvåra skattekontroll.

I förra veckan avhandlades fakturor på 30 miljoner kronor som Saab skrev, och fick betalda, för ett återförsäljaravtal i Ukraina. Enligt åklagaren var det luftfakturor som upprättades för att få in pengar.

Den här veckan har det handlat om delen om grovt svindleri, som bland annat ska ha skett genom uppgifter till olika medier.

28 februari går man in på årsredovisningar som enligt åklagaren blivit manipulerade. Åtalspunkterna gäller grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande.

6 mars inleds de avslutande pläderingarna.

29 mars är sista planerade rättegångsdag.

ANNONS