Domen: Piratsajter ska blockeras

Fildelningssajten Pirate Bay ska blockeras. Idag kom en unik dom som meddelar att internetoperatörer kan behöva blockera fildelningssajter.

ANNONS
|

Tingsrätten hade dömt annorlunda i det unika målet mellan Bredbandsbolaget ochfilm- och tv-branschen. Men på måndagen ändrade Patent- och marknadsöverdomstolendomen och beslutade attBredbandsbolaget, med tekniska åtgärder, ska blockera sina kunder från att kunna besöka piratsajter. Om internetoperatören inte hindrar sina användare från att göra detta kommer de att åläggas 500 000 kronor i vite. Detta skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

De företag från film- och tv-branchen som står bakom stämningen är giganter såsom Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk film och SF, enligt SVT Nyheter.

Första i sitt slag

De piratsajter som avses är Pirate Bay och Swefilmer. Den senare har varit nedstängd sedan stämningen frånfilm- och tv-branschen kom i somras.

ANNONS

Någon liknande dom har aldrig tidigare slagits fast i Sverige, och är därmed en tydlig indikation på hur piratsajter kommer att hanteras i Sverige framöver.

– I dagens dom slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast att rättighetshavare till t.ex. film och musik kan få ett domstolsföreläggande även i Sverige mot en internetleverantör som innebär att internetleverantören ska vidta åtgärder för att hindra upphovsrättsintrång som begås av andra på internet. Det följer av EU-rätten och av att den svenska lagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten. Liknande förelägganden har redan meddelats i bl.a. Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien, men domen i dag är den första i sitt slag i Sverige säger Christine Lager i ett pressmeddelande från Svea hovrätt.

Bredbandsbolaget oroas

Bredbandsbolaget har under hela processen sagt att en dom av det här slaget kan komma att begränsa friheten på internet.Anna Byström, chefsjurist på Bredbandsbolaget, sa följande till GP när vi ringde upp henne:

– Vi är förvånande över domen och känner att det inte alls var väntat. Vi anser att domstolen gjort en kreativ tolkning av lagstiftningen och gått en slags mellanväg. Vad som däremot är positivt är att operatörer inte kan anses som medskyldiga för brott som sker på internet.

Vad får detta för konsekvenser?

ANNONS

– Dels kommer vi att behöva blockera vissa internetsajter, men dels kommer detta även få konsekvens för hela branschen på sikt. Vi tycker inte att blockering är rätt väg att gå. Nu kommer vi att analysera domen.

Välkomnar beskedet

Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor vid Film- och tv-branschens Samarbetskommitté välkomnar beslutet.

– Det är skönt att det äntligen är klarlagt. På sikt innebär detta att vi får samma regler som våra grannländer där processen är effektiv och rättssäker. Detta kommer ensamt inte lösa några problem, men det är definitivt i rätt riktning.

ANNONS