Frigående värphöns är mest en stor marknadsföringsbluff som handeln profiterar på, och där hönans hälsa får betala det högsta priset, skriver debattörerna.
Frigående värphöns är mest en stor marknadsföringsbluff som handeln profiterar på, och där hönans hälsa får betala det högsta priset, skriver debattörerna.

Ägg från frigående höns – inget djurvänligt matinköp

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vem vill inte tro att frukostägget kommer från glada och välmående hönor? Många konsumenter väljer slentrianmässigt ägg från frigående höns och det är lätt att förstå varför. Ordet frigående har en positiv klang, höns som går och pickar fritt, det måste väl vara bra för hönan och ett val av ägg som jag kan göra med gott samvete? Men tyvärr är den bilden felaktig. Köper du frigående ägg för att du värnar om god djurhälsa och hönornas välbefinnande kan du känna dig blåst!

Frigående höns lever i en hård värld, i onaturligt stora flockstorlekar som orsakar stress och som många gånger leder till beteendestörningar som fjäderplockning och kannibalism. Djuren trampar omkring och pickar i sig sin egen och andras gödsel och drabbas därför ofta av sjukdomar och inälvsparasiter, åkommor som kräver regelbunden medicinering. Trots karenstider återfinns läkemedelsrester i äggen och som sedan sprids i naturen genom gödseln. Frigången kan också ifrågasättas, när man trängs i stallar med 20–50 000 andra hönor i stallet.

ANNONS

Hög dödlighet

Dödligheten hos de frigående hönsen är hög, och det handlar ofta om en mycket plågsam död. Hönsen lever i ett stallklimat där ammoniak- och dammhalterna ofta är skyhöga, så höga att vi människor endast kan vistas där under kortare stunder.

Men det finns en lösning på problemen: de moderna inredda burarna. Med dem hålls hönsen avskilda från gödseln och låter hönorna leva i fungerande gruppstorlekar. På så vis slipper hönsen drabbas av infektions- och parasitsjukdomar samt att hönorna slipper stress som kan orsaka beteendestörningar som kan leda till att de hackar och plockar fjädrar från varandra.

De moderna inredda burarna togs fram 2004, är testade och godkända av alla berörda myndigheter, och ger djuren möjlighet att utföra sina starkaste drifter. För hönan är det att lägga äggen i värprede, hoppa upp på en pinne för att sova på natten samt möjlighet till att ströbada och krafsa. Den moderna inredda buren gjordes också större än den gamla tidens burar. Så långt var allt väl.

Tar inte hänsyn till djurens hälsa

Men efter omställningen drevs ändå många lantbrukare att satsa på frigående äggproduktion, påverkade av marknadskrafter som ger merbetalning, och som inte tar hänsyn till djurens hälsa och matens livsmedelssäkerhet.

ANNONS

Den utvecklingen har fortsatt och tilltagit i styrka. I dag råder närmast en monopolliknande situation i handeln där ägg från frigående produktionssystem dominerar utbudet i svenska livsmedelsbutiker.

Utvecklingen styrs av inköpare på de största butikskedjorna som pressar priserna med sina egna märkesvaror, vilket får genomslag i såväl butikernas sortiment som äggkonsumtionen i landet.

Ägg från moderna inredda burar har blivit alltmer sällsynta, och därmed blir svenska konsumenter snuvade på ägg från det produktionssystem vars höns är friskare.

Ett logiskt val

Om man värdesätter hönsens möjlighet att leva i naturligare flockstorlekar med avstressad miljö, avskilda från avföring som medför att man inte behöver medicinera djuren– ja, då är ägg från moderna inredda burar ett logiskt val.

Om man i högre grad värdesätter hönsens möjlighet att vistas ute, vilket självklart har sina fördelar, och samtidigt är beredd att betala för lite dyrare ägg, så ska man givetvis välja ekologiska. Men vad frigående system för höns beträffar, fyller de helt enkelt inget vettigt syfte. Frigående är mest en stor marknadsföringsbluff som handeln profiterar på, och där hönans hälsa får betala det högsta priset.

Michael Liedberg

buräggsproducent, Stora Levene och representant för branschorganisationen Moderna Ägg

Anders Lindberg

ANNONS

frigående- och buräggsproducent, Mörarp

ANNONS