Vi vill skapa en stadsdel som lever dygnet runt. Då behöver vi göra plats för människor genom att bygga högt och tätt, skriver Ola Serneke.
Vi vill skapa en stadsdel som lever dygnet runt. Då behöver vi göra plats för människor genom att bygga högt och tätt, skriver Ola Serneke.

Visst behövs Karlastaden

Karlastaden ska vara en förebild gällande byggteknik, miljö och framför allt socioekonomisk hållbarhet. Ett område för alla göteborgare att vara stolta över, skriver Ola Serneke, vd Serneke Group.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Karlavagnstornet, 3/3

Ingemar Mattsson och Ragnar Hjertén tycker att det går för fort fram med exploateringar och detaljplaner. Är det inte så att detta synsätt skapat den akuta situation som vi står inför i dag?

Vi lever i ett av de mest glesbefolkade länderna i Europa men har ändå en enorm bostadsbrist och en hög inflyttning till våra storstäder. I dag saknas över 700 000 bostäder i Sverige och det i kombination med att vi har bland de högsta byggkostnaderna i EU medför att vi just nu har en ohållbar bostadssituation.

Måste agera

Ska vi fortsätta att inte göra någonting alls, acceptera bostadsbristen och utreda i all oändlighet? Nej, det måste vara ett slut på det eviga utredandet och överklagandet. Vi måste ta tag i frågorna och agera.

ANNONS

Det gör vi genom att bygga en ny stadskärna på Lindholmen i Göteborg. Som Mattsson och Hjertén skriver är Lindholmen i dag ett område med flera tusen arbetsplatser. Men området lever bara upp dagtid. Vi vill skapa en stadsdel som lever dygnet runt. Då behöver vi göra plats för människor genom att bygga högt och tätt. På så sätt skapar vi underlag för en blandstad som består av hyresrätter, bostadsrätter, skola, vård, omsorg, kontor, handel och andra verksamheter.

Det går inte att bygga nya landshövdingehusområden och samtidigt få ihop ekvationen med kostnader för infrastruktur, samhällsfastigheter, park och natur. Att bygga en ”så främmande fågel” som Karlatornet och Karlastaden, är exakt vad Göteborg behöver. Vi måste våga ta nya grepp, visa att vi är handlingskraftiga och sluta vara så rädda för att allt blir fel.

Har allt och lite till

Karlastaden har planerats i över tio år och det måste anses vara en ”lagom tid” för att ta fram en ny stadskärna. Stadskärnan är en del av Vision Älvstaden – Göteborgs stads vision för hur Göteborg ska utvecklas. Staden ska vara öppen ut mot världen, unik, inkluderande, hållbar, nära till vattnet, dynamisk, tät och med internationell lyskraft. Karlastaden har allt det och lite till. Snarare än att bygga ännu ett nytt ytterområde bygger vi ut stadskärnan så fler människor får möjlighet att bo centralt.

ANNONS

Karlastaden ska vara en förebild gällande byggteknik, miljö och framför allt socioekonomisk hållbarhet. Ett område för alla göteborgare att vara stolta över och som lockar hit människor från hela världen. Vi som byggherrar står för vår produkt och framförallt är vi stolta över att våga göra något annorlunda som vi samtidigt vet är bra för Göteborg.

Ola Serneke

vd Serneke Group

ANNONS