Vi landar på fötterna och fortsätter vår folkbildning

Föreläsningsverksamheten som bedrivits i ABF Göteborg har spelat en viktig roll. Men när kriterierna för statsbidragen till studieförbunden förändrades 1 januari i år tvingas vi dra ned på denna. Man får samtidigt inte glömma alla andra former av folkbildning som ABF Göteborg ägnar sig åt. Denna ska vi fortsätta med i minst 100 år till, skriver Gunilla Carlsson, ordförande ABF Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

ABF:s föreläsningar, 24/1

ABF Göteborg kritiseras för att blunda för såväl samhällsutveckling som arbetarrörelsens behov i samband med att vi tvingas lägga ner vår föreläsningsverksamhet.

Det är ingen hemlighet att ABF Göteborg tillhör de största förlorarna i hela Folkbildningssverige när kriterierna för statsbidraget till studieförbunden förändrades 1 januari 2017. Det är ingen lätt process att klara en sådan omställning. Besparingarna på sju miljoner kronor är såpass stora att det helt enkelt inte går att osthyvla bort jämt över hela verksamheten, utan då tvingas man att fatta svåra beslut. Som underlag för detta beslut har vi utgått från ABF:s övergripande prioriteringar; att stärka folkrörelserna och motverka klassamhället.

ANNONS

Behövs mer än någonsin

Föreläsningsverksamheten som bedrivits i ABF Göteborg har spelat en viktig roll under 17 år, och precis som debattörerna konstaterar är behovet av folkbildning större än någonsin i både arbetarrörelsen och samhället i stort. Vi ser dagligen tecken på hur samhället allt mer dras isär och hur både människors känsla av utanförskap och segregationen växer. Vi ser också att ABF:s verksamhet i ännu större utsträckning behövs där människor bor och verkar.

I ABF:s riktlinjer står: ”Ett fungerande vardagsliv är grunden för att människor ska få möjlighet till makt och inflytande i samhälle, boende och arbetsliv. ABF kan via folkbildningens och kulturens möjligheter arbeta för att minska det demokratiska underskottet i det svenska samhället. Detta kräver också en ökad närvaro av ABF där vanmakt växer, i bostadsområden och på arbetsplatser. ABF:s bredd, med en mångfald organisationer, tillgång till lokaler, fria grupper och utåtriktad verksamhet, ger oss styrka.”

Det är givetvis svårt, men det är vår utgångspunkt när vi på grund av ovan nämnda förändringar i statsbidragets villkor förändrar verksamhetens innehåll.

Omfattande kärnverksamhet

Vi är stolta över den oerhört omfattande folkbildning som utgör vår kärnverksamhet som också lever vidare och utvecklas trots de största neddragningarna i modern tid. Under 2016 kunde vi rapportera drygt 5 100 studiecirklar/kurser med mer än 35 000 deltagare (15 576 av dessa är unika personer). Vi har samarbete med cirka 300 föreningar/organisationer, en mycket stor del av dessa finns och verkar i Göteborgs alla förorter. Vidare kan nämnas att vi i samarbete med våra fackliga och politiska medlemsorganisationer, haft 290 utbildningar för dess förtroendevalda och funktionärer. Hos ABF Göteborg är 440 musikgrupper aktiva i studiecirklar och vi stödjer ett stort antal konserter och spelningar. Vi har genomfört 337 kurser i förberedande svenska och samhällsorientering för asylsökande. Inte mindre än 1 433 unika personer har deltagit.

ANNONS

När det gäller så kallade kulturprogram, har vi för 2016, redovisat mer än 3 500 sådana. De allra flesta av dessa är en samverkan med medlemsorganisationer, föreningar och institutioner. Antalet föreläsningar var 1 171, varav 111 är de som funnits i vårt föreläsningsprogram.

Vi landar på fötterna

Föreläsningsverksamheten i den form de haft de senaste 17 åren har varit en viktig del för ABF Göteborg, men man får heller inte glömma alla andra former av folkbildning som ABF Göteborg ägnat sig åt i mer än 100 år. Och vi kommer att ägna oss åt studiecirklar, kulturarrangemang, debatter och föreläsningar i olika former under ytterligare minst hundra år. Så sammantaget landar ABF Göteborg och de allra flesta av våra besökare, cirkelledare och aktiva på fötter. Vi står starkt rustade för framtiden, vilket vi är vi stolta över. Den verksamheten som genomförs och de prioriteringarna som gjorts är i samklang och takt med tiden, arbetarrörelsens och samhällets behov och intressen.

Gunilla Carlsson

ordförande ABF Göteborg

ANNONS