Varför stödjer UR och SVT islamister?

Hur UR och SVT med sina krav på objektivitet kan marknadsföra hedersförtrycket och sända America Vera-Zavalas föreställning "Svenska Hijabis" övergår vårt förstånd. Våra erfarenheter från de hedersutsattas berättelser är att det stora problemet är att det ofta är livsfarligt att vägra bära slöja eller att ta av den, skriver bland andra Sara Mohammad, GAPF och Helene Bergman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

SVT, allas vårt public service företag, visar America Vera-Zavalas föreställning Svenska Hijabis på teve i kväll via UR. Föreställningen är i linje med vad delar av vänster- och islamistkretsar ägnar sig åt genom att försöka förhärliga slöjan trots att den i själva verket är en symbol för förtryck. Konsekvensen av detta är att det hedersförtryck som GAPF, Kvinnors rätt och andra bekämpar uppmuntras av statsstödd kulturverksamhet. Vad är logiken i det?

I Iran fängslas unga kvinnor för att de tagit av sig slöjan. De riskerar piskstraff eller långa fängelsestraff. I nästan 40 år har iranska kvinnor kämpat för att bli av med det religiösa tvång som slöjan utgör. I Sverige däremot får skattebetalarna finansiera kultur som stödjer förtryckarna.

ANNONS

Får man inte ha på sig de kläderna man själv väljer? Jo, absolut, det ska man göra. Men kan vi vara överens om att slöjan blir ett klädesplagg först när ingen kvinna fängslas, misshandlas eller mördas för att hon inte bär den? Innan det är slöjan en religiös symbol i första hand. Det sägs att bära den är frivilligt för vuxna. Det stämmer så länge kvinnan själv underkastar sig mannens eller guds vilja, frågan är om det är lika frivilligt att vägra bära den?

Livsfarligt vägra slöjan

Våra erfarenheter från de hedersutsattas berättelser är att det stora problemet är att det ofta är livsfarligt att vägra bära slöja eller att ta av den. Slöjan är ett verktyg för att objektifiera kvinnan och reducerar kvinnan till hennes kön som underställd mannen. Slöjförtrycket minskas inte på grund av att kvinnorna själva förstärker strukturen bakom kvinnoförtrycket. Slöjan legitimerar även en förnedrande bild av män. Nämligen en bild av att män inte kan kontrollera sin sexuella lust, utan ger sig på och ofredar obeslöjade flickor. Detta är vad Vera-Zavala vill uppmuntra med stöd av våra licenspengar.

Kan vi enas om att vi inte vid något tillfälle skall ge statliga, regionala eller kommunala bidrag till verksamheter, kulturyttringar, föreningar och organisationer som inte klart och tydligt tar avstånd från hedersförtrycket? Om det sedan är islamistiska organisationer associerade med Muslimska Brödraskapet, Vera Zavalas pjäs eller en studiecirkel inom Centerns kvinnoförbund är i sammanhanget oväsentligt.

ANNONS

Ska inte ha skattepengar

Skattepengar ska inte gå till verksamheter som försvarar hedersförtrycket eller till de som har sunkig kvinnosyn. Svårare än så behöver vi inte göra det. Hur UR och SVT med sina krav på objektivitet kan marknadsföra hedersförtrycket och sända Svenska Hijabis övergår vårt förstånd. Om de var neutrala som de ska vara skulle de visa även de kvinnorna som blir utsatta för hot, hat och trakasserier när de vågar ta av slöjan.

Vi har alla fakta

Men är det så att SVT och UR tar sitt uppdrag på allvar så kan vi förse dem med allt nödvändigt material för att kunna göra en lång serie program om hedersförtrycket och slöjans roll. Den kommer att handla om misshandlade, mördade, bortförda, bortgifta och fängslande kvinnor. Och inte minst om moralpolisers agerande i våra förorter. Det är faktiskt trist att vi skulle kunna fylla all UR:s sändningstid med program som visar på hur kvinnor förtrycks.

Så kära UR, vill ni ha programinnehåll som står upp för jämställdhet, individens lika värde, frihet från förtryck och våld så är det bara att höra av er till oss.

Sara Mohammad

grundare och ordf. för Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime! samt hedersdoktor vid Linköpings universitet.

ANNONS

Helene Bergman

författare och föreläsare

Eshtar Latif Faris

konstnär och statsvetare

Zeliha Dagli

förortsfeminist

Maria Rashidi

kvinnorättsaktivist och ordförande för Kvinnors rätt

Omar Makram

föreläsare och debattör

Lisbeth Sundén Andersson

riksdagsledamot (M) och VHEK

Tara Tawan

landstingsfullmäktige ledamot (S)

Bassam Al-Baghdady

grundare och ordförande för Centrum för Sekulär Bildning

Jonas Lundgren

goodwillambassadör för GAPF

Bayan Nasih

socionom och kvinnorättsaktivist

Hanna Gadban

författare och liberal debattör

Nima Dervish

lärare

Caroline Szyber

riksdagsledamot (KD)

ANNONS