Var finns den politiska viljan att förebygga självmord?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

När vi så småningom analyserar hur många som tog sitt liv år 2015 kommer vi att se att ungefär fyra personer om dagen har tagit sitt liv. Statistiken är förutsägbar. Det samhälle, de strukturer och de brister vi i dag har i att upptäcka varningssignaler och ge omedelbar och adekvat hjälp producerar över 1 500 självmord varje år. Men var finns de politiker som med kraft vill förebygga självmord? Var finns den kritiska journalistiska granskningen? Och när får vi som arbetar för att förebygga självmord utlovat ekonomiskt stöd?

Trots vetskapen om hur många det är som år efter år tar sitt liv är det ytterst få politiker som slår näven i bordet och säger att detta är fullständigt oacceptabelt. Men vi kan inte stillatigande se att barn tar livet av sig. Vi kan inte heller acceptera att fyra svenskar i snitt tar sitt liv, varje dag. Ingen politiker bör kunna blunda för att detta inträffar år efter år utan att hen gör allt i sin makt för att förebygga tragedierna.

ANNONS

Granskas inte

Inte heller föranleder kunskapen journalister att kritiskt granska vad som görs för att förebygga just självmord. Självmord debatteras och granskas inte som andra samhällsproblem. De tabun, de myter, den rädsla och den enorma okunskap som kringgärdar självmord gör att problemet kan fortsätta år efter år efter år. Helt i onödan. Självmord är ett samhällsproblem som kan förebyggas!

De allra flesta som tar sitt liv är deprimerade eller lider av en annan psykisk ohälsa. Depression kan vi i dag behandla. Likaså kan vi behandla psykisk ohälsa alternativt så kan man lära sig leva med den och sin suicidalitet. Kunskapen finns alltså. Och hjälpbehovet hos de som drabbas är enormt. Men vi har inga galor som uppmärksammar självmord. Vi har ytterst få journalister som ifrågasätter politikers ointresse. Och vi har ytterst få politiker som helhjärtat sätter sig in i vad som kan göras, och som satsar pengar; inte bara på att förebygga psykisk ohälsa utan på det som är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa: självmord.

Allt detta sammantaget gör att självmordstalen kommer att fortsätta att ligga på en alltför hög nivå. Och tusentals dödsbud kommer även framöver att lamslå familjer med chock, sjukskrivningar och depressioner som följd. År efter år efter år.

ANNONS

Starkt engagemang

Vi som arbetar med att förebygga självmord bidrar på olika sätt för att göra skillnad. Vi utbildar, punkterar myter, stöttar efterlevande, hjälper personer med akuta suicidtankar, lyfter frågan hos politiker över hela landet och sätter problematiken kring självmord på den mediala agendan. Vi märker att det finns ett oerhört engagemang hos allmänheten; en upprördhet över hur oprioriterat ämnet är, och en vilja att ingen ska behöva uppleva det fasansfulla i att inse att en älskad person tagit sitt liv.

Att vi däremot inte har politiker i regeringsställning som helhjärtat brinner för frågan om hur självmorden kan minska är en katastrof. För politiker måste öppna plånboken och satsa pengar på det som minskar självmorden. Att rädda liv måste få kosta!

År 2008 antog riksdagen nio strategier som skulle minska självmorden. Den nionde strategin gick ut på att ge ekonomiskt stöd till frivilligorganisationer som undertecknade. De pengarna är det inte många av oss som sett röken av. Men det borde vara en självklarhet att de aktörer som nationellt bidrar till att minska självmorden också stöttas ekonomiskt.

Kan minska rejält

På samma sätt som vi sett att trafikdödsolyckorna minskat, från över 1 300 dödsfall år 1970 till i dag cirka 270 per år, kan även självmorden minska. Självmordens budskap är att vi misslyckades med att hjälpa just den här individen. Men vi kan lära oss av vad som hänt och göra allt i vår makt för att det inte ska ske på nytt. Först då kan vi säga att vi har förstått självmordens budskap.

ANNONS

Alfred Skogberg

generalsekreterare Suicide Zero

Carl Von Essen

generalsekreterare Mind

Else-Marie Törnberg

verksamhetschef SPIV – Suicidprevention i väst

Sonny Wåhlstedt

förbundsordförande SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd

ANNONS