Vänsterpartiet måste ta ställning om diskriminering

DEBATT: Jämställdhet och religiösa dogmer går sällan hand i hand. Vänsterpartiets ledning borde klargöra var de står i frågan om könsdiskriminering med hänvisning till religion, skriver Maria Hagberg (V).

ANNONS
|

    Maria Hagberg (V)
Maria Hagberg (V)

För snart tio år sedan var det en stor strid på hög FN-nivå om kvinnors och HBTQ-personers rättigheter skulle underordnas religionsfrihet. De som stred för det var de stora världssamfunden representerade av konservativa krafter. I första hand handlade det om att slippa sina åtaganden då det gällde sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa. Lyckligtvis slutade striden med att de förstnämnda rättigheterna ansågs överordnade religionsfrihet.

Men kampen är inte över. Senast hösten 2014 träffades FN:s barnkommitté och kvinnokommitté för att stärka skrivningar om att avskaffa skadliga religiösa och traditionella sedvänjor för att kampen mot dessa gick för långsamt och i vissa fall även ökade. Samarbetet lyckades och sedan hösten 2014 gäller de starkare skrivningarna och kraven.

ANNONS

Förra veckan fick vi veta att polisens HR-chef i Skåne hävdade att religionsfrihet går före mänskliga rättigheter! Jag fick själv under debatten som följde ta del av ett blogginlägg (2010) från Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati som i blogginlägget försvarade könsegregerande hälsningsritualer.

Väntar på svar

Jag är medlem i Vänsterpartiet sedan drygt 30 år, tillika sekulär feminist med internationell erfarenhet. Jag reagerade starkt på blogginlägget. Trots försök att internt få svar på mina frågor har jag inte fått någon respons. Jag skrev mejl till partiordförande Jonas Sjöstedt och Ali Esbati och frågade om det var deras mening som företrädare för ett feministiskt och socialistiskt parti att godta könsdiskriminering med hänvisning till religion?

Enligt mina erfarenheter, både i Sverige och i Mellanöstern, när jag som kvinna inte blir hälsad på enligt samma sätt som män är det synonymt med att betrakta kvinnor som smutsiga och mindre värda.

Vi lever i ett jämställt samhälle. Tyvärr är de religiösa dogmerna sällan för jämställdhet. När man har en offentlig anställning ska man dels bemöta kvinnor och män jämställt och man ska ha religionen som en privatsak.

Jag väntar fortfarande på svar från de politiska företrädarna i Vänsterpartiet. Kanske behöver även Vänsterpartiet en ideologisk granskning?

Maria Hagberg

ANNONS

internationell kvinnorättsaktivist, författare och debattör, medlem i Vänsterpartiet sedan drygt 30 år

ANNONS