Vänsterns bostadspolitik ett solidariskt haveri

DEBATT: Det går inte att kombinera V:s bostadspolitik, som hör hemma i det kommunistiska östblocket, med det som alla experter menar är lösningen på bostadskrisen. Det är dags att regeringen dumpar V från de bostadspolitiska samtalen, skriver Robert Hannah (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    Robert Hannah (L), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson
Robert Hannah (L), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

Replik

Bostadspolitiken, 26/4

Nooshi Dadgostar (V) anklagar Liberalerna för ”ideologiska låsningar” i de bostadspolitiska samtalen med regeringen.

Liberalerna växlade upp sina bostadspolitiska ambitioner förra året för att bekämpa bostadskrisen genom att anta en helt ny bostadspolitik med bland annat fri hyressättning i nyproduktion, sänkt flyttskatt och höjda bostadsbidrag till pensionärer och barnfamiljer. Vår nya bostadspolitik utgår från slutsatser som experterna Boverket, EU-kommissionen, OECD, Världsbanken och regeringens långtidsutredning framfört som nödvändiga. Liberalernas bostadspolitik möjliggör för den indiske programmeraren att snabbt ta ett jobb på Spotify samtidigt som samhället riktar stöd till de resurssvaga hushållen.

Göder byggföretagen

Vänsterpartiets bostadspolitik är ett solidariskt haveri. V fortsätter i samma planekonomiska hjulspår som har lett till över 160 000 personer i Göteborgs bostadskö och att bostadspriserna i Göteborg rusade upp med 18 procent under 2015.

ANNONS

Samtidigt som V basunerar ut att byggföretag tjänar för mycket göder man byggföretagens fickor med miljarder i byggsubventioner. Byggföretagen har så välfyllda fickor att Fastighetsägarna inte ens vill ha subventionerna. Det leder endast till att det byggs fler lägenheter på marginalen.

Liberalerna i Göteborg har som mål att bygga lägenheter för 300 000 göteborgare. Fokus för utbyggnaden är områden med gles befolkning och god kollektivtrafik. Så bygger vi ett hållbart Göteborg – utan onödiga subventioner. De pengarna lägger vi i stället på höjda bostadsbidrag till resurssvaga personer.

Dumpa V

Det går inte att kombinera V:s bostadspolitik, som hör hemma i det kommunistiska östblocket, med den bostadspolitik som alla experter menar är lösningen på bostadskrisen. Det är dags att regeringen dumpar V från de bostadspolitiska samtalen.

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

ANNONS