"Underlätta inte fiffel med aktivitetsstödet"

DEBATT: Idrottssverige blir förlorare om Datainspektionen får igenom sitt krav på att förbjuda Riksidrottsförbundet att använda personnummer när statens stöd ska fördelas till idrottsklubbarna. Dessutom ökar risken för fusk, skriver Stefan Bergh och Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet.

ANNONS
|

Varje dag året runt springer, hoppar och simmar fler än 145 000 barn och ungdomar i idrottsföreningar från Ystad till Kiruna. Tillsammans upplever de glädje och gemenskap, kämpar, svettas och utvecklas. För att stödja den verksamheten fördelar Riksidrottsförbundet, RF, 600 miljoner kronor varje år till idrottsföreningar genom det statliga lokala aktivitetsstödet, LOK. Det är ett aktivitetsstöd för barn och unga upp till 25 år, som räknas per träningstillfälle och pengarna går direkt till föreningens kassa. För staten är det här ett enkelt och effektivt sätt att stödja barn- och ungdomsidrotten och ett viktigt stöd för drygt 10 600 idrottsföreningar i hela landet.

ANNONS

RF:s roll i sammanhanget är att i myndighets ställe fördela pengarna och följa upp att bidragen till idrottsföreningarna fördelas rätt. Vi är regeringens förlängda arm. För att kunna kontrollera att pengarna hamnar i rätt ficka, använder vi personnummer, precis som myndigheter som fördelar statliga bidrag. Vi gör det för att veta att det är en verklig person som har deltagit i en aktivitet och för att förhindra att det fuskas.

Gör oss djupt oroliga

Vi håller nu på att förlora den möjligheten vilket gör oss djupt oroliga. Möjligheten att med hjälp av personnummer följa upp och kontrollera att pengar fördelas rätt håller på att tas ifrån oss vilket riskerar att leda till att vi inte kommer att ha samma möjlighet att kontrollera att skattepengar används på rätt sätt. Vi måste faktiskt säkert veta vilka individer som medverkar i idrottsaktiviteter som ger bidrag från skattebetalarna. Öppna inte dörren till nya fiffelmöjligheter.

För tre år sedan genomförde Datainspektionen, DI, en inspektion som resulterade i en rättsprocess som ännu pågår. RF ska förbjudas att använda personnummer i kontrollen av LOK-stödet. Resan genom domstolar börjar lida mot sitt slut och hittills har våra argument och förklaringar inte gett resultat.

EU kommer inom kort kommer att besluta om en ny dataskyddsförordning gällande behandling av personuppgifter och regeringen har tillsatt en statlig utredning som ska föreslå anpassningar i svensk lag. Möjligen kan den statliga utredningen dels ta hänsyn till idrottsrörelsens intressen och dels ge förslag så att RF precis som andra organisationer som agerar i myndighets ställe hittar en utväg ur dilemmat. Men utredningen ska presentera sitt betänkande först den 12 maj 2017 och innan en förändring kan göras dröjer det minst två år.

ANNONS

Ökade kostnader för administration

Skulle vi förlora i Högsta förvaltningsdomstolen innebär det för RF:s räkning en omställning av system, förändrade, tidskrävande och manuella kontroller som kräver anställning av mer personal och alltså ökade kostnader för administration. Samma administration som idag med hjälp av personnummer huvudsakligen är digitaliserad. Allt detta riskerar sedan ha varit förgäves och ytterligare omställningar kan krävas i samband med utredningens betänkande. Hur mycket personal vi än anställer innebär ett förbud mot att använda personnummer att möjligheterna att uppge falsk närvaro ökar.

Vi är oerhört angelägna, tiden börjar rinna ut – och vi behöver en lösning eftersom:

1. RF vill inte bidra till att förskingra skattepengar utan tvärtom säkerställa att vi kan utföra vårt uppdrag säkert och utan att bryta mot lagen.

2. RF vill att pengarna ska gå till idrott i de lokala föreningarna och inte till onödig administration centralt. Till barn- och ungdomsidrotten, till arbete med etablering av nyanlända och så vidare.

3. RF vill hitta en lösning i väntan på EU:s nya dataskyddsförordning för att för idrottens bästa slippa stora omställningar och administration som riskerar att bli kortsiktiga och kostsamma lösningar där förlorarna i slutändan är alla lokala idrottsföreningar.

ANNONS

Ett onödigt problem

Det finns ett enkelt sätt att lösa detta onödiga problem. Därför skickar vi i dag ett brev till regeringen där vi begär att regeringen utnyttjar sin rätt att ändra i förordningen som styr statens stöd till idrotten för att vi ska kunna använda personnummer även i fortsättningen. Det borde ligga i regeringens intresse att ha kontroll på vart skattepengarna hamnar och ärendet bör beredas skyndsamt. RF vill även i fortsättningen utföra vårt uppdrag på ett lika säkert sätt som idag gentemot staten och skattebetalarna. För våra idrottsföreningars bästa och för att upprätthålla nuvarande nivå på att skattepengar går till rätt användare.

Stefan Bergh

generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Björn Eriksson

ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

ANNONS