Travsportens framtid står på spel

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag hoppas många kommer ut för att se trav i världsklass på Åby i dag, lördag, med V75 och Åby Stora Pris. Åbytravet öppnade portarna 1936 och vi ser travet som en självklarhet, men frågan är hur länge det kan vara så? Den svenska travsporten går igenom en historiskt tuff period som gör mig och många människor inom travsporten väldigt oroade för framtiden.

Finansieringen av travsporten i Sverige bygger på en spelmodell där vårt eget spelbolag ATG ger hela sin vinst tillbaka till de aktiva. En bra tumregel att hålla i minnet är att för varje spelad hundralapp går drygt 12 kronor tillbaka till sporten och av travets finansiering (prispengar, banorna, ungdomsverksamhet, hästvälfärd etc.) kommer 87 procent från spelet. ATG-modellens betydelse kan alltså inte underskattas. Den har fram till nu fungerat mycket bra och gjort svensk travsport till en av världens främsta.

ANNONS

Men ATG- modellen fungerar allt sämre för varje år och är på väg att krascha. När spelet på Internet kom raserades gränser och uppsatta lagar. ATG:s ensamrätt på spel på hästar har raderats och utvecklingen på spelmarknaden sker mycket snabbt. Hälften av allt spel på nätet i Sverige går till utländska bolag!

Slår hårt mot travets ekonomi

De utländska spelbolagen betalar inget till hästsporten, ingen skatt i Sverige och kan konkurrera med aggressiv marknadsföring. Att ATG får svårt att konkurrera med sina hårda statliga restriktioner och världens högsta skatt på travspel är självklart. På varje spelad hundralapp skattar travet elva kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som i våra grannländer. Det här slår hårt mot travets ekonomi. Spelet på ATG har minskat med en miljard kronor på två år. Två omfattande sparpaket mot de aktiva har genomförts under 2013 och sparade pengar i Hästsportens fond har använts. Pengar som inte finns 2014.

Många av hästnäringens 30 000 jobb är hotade liksom de som indirekt får sin försörjning genom hästarna. Därför hastar det att lyfta frågan om hästnäringens framtid. Kurvorna för antalet hästar, aktiva, uppfödare, tävlingar, prispengar och spelomsättning pekar alla åt fel håll. Det är hög tid att vi inom travet gemensamt och på alla nivåer tillsammans med politikerna här i Göteborg såväl som på riksnivå tar ansvar för att ge hästnäringen rimliga förutsättningar till en livskraftig framtid. Med det följer även att ATG måste skapa attraktiva spelformer och konkurrenskraftiga återbetalningsnivåer till spelarna.

ANNONS

Besvikelse

Många med mig blev därför djupt bedrövade över hur Finansdepartementets statssekreterare Erik Thedéen uttryckte sig på Spelakademin i Visby för några veckor sedan. Han avvaktar och tänker inte göra någonting trots att det råder rena rama vilda västern på spelmarknaden och trots regeringens löfte att agera. Tidigast nästa mandatperiod kan något eventuellt ske, var budskapet. Den tiden har vi inte och vårt hopp är att Svensk Travsports ordförande Hans Lungkvist lyckas få till stånd reella förbättringar i det nya avtal som han och Erik Thedéen just nu förhandlar om.

Det finns ett fantastiskt hästintresse runt Göteborg såväl som i hela Sverige och det gör att jag vågar se positivt på framtiden. Men det kräver att politikerna tar styråran och vänder skutan på rätt kurs igen. Jag tror inte att försöka återskapa det gamla spelmonopolet är ett realistiskt vägval. Jag delar Svensk Travsports syn att man måste skapa en fungerande spelmarknad där ATG och övriga spelbolag får fightas med varandra på lika villkor som vilka företag som helst. Då tar ATG ny fart och med den hästsporten.

Björn Goop

travtränare

ANNONS