Varför röstar de röda svenska ledamöterna i Europaparlamentet alltid emot, oavsett kontext, när ordet "religion" dyker upp i en rapport? skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).
Varför röstar de röda svenska ledamöterna i Europaparlamentet alltid emot, oavsett kontext, när ordet "religion" dyker upp i en rapport? skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Tradition, kultur och religion rättfärdigar aldrig våld mot kvinnor

ANNONS
|

Vi behöver samla kraft för att bekämpa alla former av våld mot kvinnor. Men i veckan röstade Malin Björk (V) och Anna Hedh (S) emot mitt ändringsförslag som syftade till att religion, kultur eller traditioner aldrig ska kunna rättfärdiga våld mot kvinnor, såsom hedersmord, tvångsäktenskap, kvinnohandel, kvinnlig könsstympning och våld mot kvinnor i hemmet.

Det är obegripligt och ansvarslöst. Könsstympning är exempelvis ett hemskt traditionellt ingrepp som orsakar fysiskt och psykiskt lidande som inte går att läka och utan några medicinska skäl. Hur försvarar de sin röst inför de två miljoner flickor som enligt Unicef könsstympas varje år? Bakom varje siffra finns det ett kvinnligt ansikte. Omröstningen handlade om EU och den globala utvecklingsramen efter 2015, hur vi kan stödja kampen för kvinnors rättigheter i utvecklingsländer.

ANNONS

Ban Ki-Moon FN:s generalsekreterare har sagt att vi behöver göra skillnad på kultur och brott mot mänskliga rättigheter; "Preserve the best in culture and leave harm behind."

Kvinnors värdighet

Skullevi acceptera att till exempel våld i hemmet är okej bara för att det är en tradition eller kultur? Ska vi acceptera att mäns våld mot kvinnor är en privatsak? Det handlar om kvinnor och flickors värdighet. Hur kan det vara ett missförstånd över något som är så tydligt!

Naturligtvis det är en förändring av synen på kvinnor i samhället, att i många fall är allt tillåtet förmannen och nästan ingenting är tillåtet förkvinnan. Detta måste förändras i grunden. Men hur kan vi globalt stötta kvinnors kamp för värdighet?

I mitt uppdrag som ansvarig för kvinnors rättigheter i EU i Sarajevo under kriget i Bosnien och i delegation för Arabiska viken och Turkiet i Europaparlamentet har jag år efter år betonat vikten av att visa respekt för olika religioner och kulturer i vår dialog med dem. Det är viktigt att visa att vi inte vill införa en västerländsk modell av jämställdhet. Vår dialog bygger i stället på ömsesidigt respekt för varandra. Samtidigt har jag alltid tagit upp att vi delar de grundläggande rättigheterna godkända av FN-stadgan. Mitt budskap har varit tydligt: tradition, kultur och religion kan aldrig användas för att kränka kvinnor.

ANNONS

Veckans möte i EU:s jämställdhetsutskott hölls tillsammans med en UN-Women konferens där vi bjudit in kvinnliga parlamentariker från olika arabiska länder. Det väckte stora känslor hos mig när parlamentariker från Tunisien, Marocko, Palestina och Egypten, modiga kvinnor i framkanten av jämställdhetskampen, påpekade med kraft och tydlighet att religion ofta missbrukas för att trycka ned kvinnor på olika sätt i deras länder. Från talarstolen framför oss överlämnade de en appell för att samla kraft och betonade vikten av systerskapet.

Beklaglig inställning

Under omröstningen i jämställdhetsutskottet var samma kvinnor där och undrade varför stora delar av utskottet, med svenska S och V i spetsen, röstade emot. Som tur var gick ändringsförslaget trots allt igenom, men jag beklagar vänsterns ideologiska inställningi frågor om jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Varför röstar de röda svenska ledamöterna i Europaparlamentet alltid emot, oavsett kontext, när ordet "religion" dyker upp i en rapport? Det är dags att visa hur de mörkröda fortsätter att kidnappa jämställdhetsagendan också på EU-nivå. Dessa kvinnor, mina parlamentariska kolleger från de arabiska länderna riskerar till och med sitt liv för att driva förändringar i sitt land, de förtjänar ett svar. Varför har vi inte lyssnat till deras upprop i vårt eget jämställdhetsutskott? Alla kvinnor som kränks i världen förtjänar att få ett svar om varför svenska mörkröda "feminister" tycker att tvångsäktenskap eller hedersmord är okej bara för att det är en tradition.

ANNONS

Måste våga prata religion

Visst måste vi våga prata religion. Många religioner har varit och kan vara misstolkade,missuppfattadeoch använda som en motivering för att strunta i kvinnors fri- och rättigheter.

Dialogen om kvinnors rättigheter med arabiska världen är väldigt komplicerad att hantera. De misstänker att vi vill tvinga på dem Europas värderingar och livsstil. Det hela är en process som kräver att vi bygger ett förtroende med människorna där. En sak jag hoppas att vi kan enas om är att tradition, kultur och religion aldrig rättfärdigar våld mot kvinnor.

Anna Maria Corazza Bildt (M)

EU-parlamentariker

ANNONS