Tillåt altruistiskt värdmödraskap i Sverige

Det är inte statens uppgift att fatta beslut om en kvinna ska få hjälpa någon annan att bilda familj. Låt kvinnor själva fatta det beslutet, skriver bland andra Maria Hölerman, liberal debattör.

ANNONS
|

Replik

Surrogatmödraskap, 28/10

Sveriges Kvinnolobby med flera drar sig inte för att stigmatisera och skuldbelägga. De argumenterar ohederligt när de i sin text blandar in den undermåliga svenska utredningen som presenterades förra året. Det utredaren var satt att utreda, var altruistiskt värdmödraskap, inte att göra en redovisning av sitt eget personliga tyckande.

Framförallt vill vi till skillnad från Sveriges Kvinnolobby med flera att beslutet ska ligga hos kvinnan själv och inte hos staten. Vi vill att kvinnan som vill hjälpa sin syster med fertilitetsproblem att bilda familj ska kunna göra så. Eller att kvinnan som vill hjälpa sina två manliga vänner att bilda familj ska ha möjlighet till det. Det är vad altruism handlar om, att osjälviskt hjälpa andra utan att önska något i motprestation.

ANNONS

Barnperspektivet saknas

I hela artikeln, precis som så ofta annars i diskussionen om värdmödraskap saknas ett barnperspektiv. Redan rubriken är fruktansvärd. Det krävs inte särskilt mycket empatisk förmåga för att förstå hur det känns för ett av alla de barn tillkomna genom värdmödraskap att läsa att de är ”köpta”.

Låt oss fundera på vilka barn som också sorterar under det adjektivet enligt Sveriges kvinnolobby med fleras ordbok. Adoptivbarn? Det är inte kostnadsfritt att adoptera även om det till skillnad från barn tillkomna genom värdmödraskap utgår ett statligt bidrag. Även barn tillkomna genom insemination utanför Sverige medför kostnader innan de är födda.

Skrämmande människosyn

Det är en skrämmande människosyn Sveriges Kvinnolobby med flera ger uttryck för. Till skillnad från dem tror vi på kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar och kommer därför fortsätta kämpa för att altruistiskt värdmödraskap ska bli tillåtet i Sverige. Det är illa nog att en organisation som i sitt namn antyder att de arbetar för frågor som rör kvinnors rättigheter har så låg tilltro till att kvinnor har rätt att bestämma över sina egna liv och kroppar. Det rimmar illa med den senaste tidens kampanj för att lära unga kvinnor att deras kroppar är deras.

ANNONS

Av kärlek, precis som barn som tillkommer genom insemination, barn som adopteras och barn som tillkommer genom provrörsbefruktning. Barn som är så väldigt önskade och efterlängtade att man önskar att det kunde gälla precis alla barn i hela världen. Det är något som en kvinnolobby med kvinnors och barns bästa för ögonen borde arbeta för.

Maria Hölerman

socionom och liberal debattör

Maria Jern (L)

vice ordförande HBT-liberaler Väst, kandidat till Västra Götalands regionfullmäktige samt till kommunfullmäktige i Falköping

Linnéa Bjärum (L)

socialpolitisk talesperson, LUF, kandidat till kommunfullmäktige i Lund

Anders Viking Pettersson (L)

feministisk talesperson, LUF, kandidat till kommunfullmäktige i Karlstad

Anton Johansson (L)

kandidat till Stockholms stads kommunfullmäktige

ANNONS