Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen att bygga ett förnybart energisystem. Men regeringen hindrar den förnybara energin från att växa, skriver debattörerna.
Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen att bygga ett förnybart energisystem. Men regeringen hindrar den förnybara energin från att växa, skriver debattörerna.

Sverige näst trögast i Europa att ställa om

ANNONS
|

Runt om i världen pågår en energirevolution. Klimathotet tvingar oss att fasa ut fossil energi. Land efter land förpassar kärnkraften till historiens sophög och ställer siktet mot förnybar energi. Under 2010 investerades globalt 211 miljarder dollar i förnybar energi. Förnybar energi växer nu snabbare än både kärnkraft och kolkraft tillsammans.

Bara inom EU beräknas vindkraftsbranschen ge över 500 000 jobb till år 2020. Danmark antog nyligen en blocköverskridande energiöverenskommelse om 100 procent förnybar el- och värmeproduktion till 2035. I Tyskland har egen elproduktion i hemmet i form av solceller på taket eller balkongen blivit en allt vanligare syn.

ANNONS

Ett vägval att göra

Sverige står nu inför ett vägval: Ska vi vara med i utvecklingen av framtidens energisystem eller ska vi stå vid sidan av? Dagens kärnkraftverk börjar bli gamla och kommer att vara uttjänta inom de kommande decennierna. Det är hög tid att investera i den el som ska ta vid.

Därför är det olyckligt att den förnybara energin i Sverige byggs ut långsammare i dag än den gjort någon gång sedan 1970. Därmed är Sverige näst sämst i Europa. Men den långsamma takten beror knappast på att företag inom vind-, sol- och bioenergi i Sverige skulle sakna ambitioner eller kompetens. Det är i stället regeringen som genom ett antal beslut hindrar den förnybara energin från att växa:

  1. Avsaknad av färdriktning. Osäkerheten om färdriktning gör det svårt att investera. Medan regeringen tvistar om innebörden av sin energiuppgörelse flyttar investeringar i förnybart till andra länder med högre ambitioner.

  1. Hotet om ny kärnkraft. Många företag vågar inte investera i förnybart eftersom de inte vet om de kommer slås ut av fortsatt subventionerad kärnkraft. I Finland som trots höga kostnader och säkerhetssvårigheter valt att bygga ny kärnkraft utvecklas i dag få förnybara energitekniker.

  1. Dåligt utformade stödsystem för förnybart. Sverige behöver ett fastprissystem så att människor kan producera sin egen el och sälja på nätet. Sverige är sämst i hela EU på solenergi, eftersom vi saknar ett stödsystem.

  1. Ingen vilja till riktig energieffektivisering. När det gäller att spara energi är Sverige också sämst av samtliga länder i EU. Regeringen avvisar EU-kommissionens förslag om energieffektivisering utan att presentera egna förslag.

  1. Begränsningar för vindkraft. Försvarsmakten hindrar utbyggnad av vindkraft på över tio procent av Sveriges yta. Ofta på platser där det blåser som bäst. I andra länder har försvaret och vindkraften kunnat samsas.

Bästa förutsättningarna

Sverige har bland de bästa förutsättningarna i världen för att bygga ett helt förnybart energisystem. Västsverige har särskilt goda förutsättningar med några av Europas bästa vindlägen. Västra Götaland är också ledande i landet vad gäller både antal vindkraftverk och hur mycket el de levererar. Den installerade vindkraften har ökat sexdubbelt på bara fem år och framgången toppas med Sveriges största vindkraftverk, Big Glenn i Göteborg. Redan i dag arbetar 2 000 människor i regionen kopplat till vindkraftsbranschen.

ANNONS

Efter att i flera år utvecklat vågkraftsturbiner planeras nu för landets första produktionsanläggningen i större skala i Lysekil.

Om Sverige ska vara med i energirevolutionen krävs ett mål om 100 procent förnybar energi och politiska verktyg för att nå dit. För frågan är inte om förnybar energi kommer vara en framtidsbransch utan om Sverige och Västra Götaland kommer att vara med.

Åsa Romson (MP)

språkrör

Lise Nordin (MP)

riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Sverige är näst långsammast i Europa när det gäller att öka andelen förnybar energi inom den egna energimixen, bara Lettland bygger ut långsammare.

Sverige byggde tidigare ut förnybar energi med 2,5 procent per år, men ligger i dag endast på 1,2 procent per år.

Källa: EU-medlemsländernas handlingsplaner (sk NRERAP) för förnybar energi 2005-2020.

ANNONS