Min generation är trött på att betala priset för de senaste årtiondenas marknadslösningar, skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande i Ung Vänster.
Min generation är trött på att betala priset för de senaste årtiondenas marknadslösningar, skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande i Ung Vänster.

Sverige har svikit oss unga

ANNONS
|

Det är en skandal att man i ett av världens rikaste länder har råd att genomföra massiva skattesänkningar och slösa resurser på vinster i välfärden, men inte kan se till att unga får leva trygga liv.

I Sverige lever i dag var tredje ensamboende ung vuxen i åldern 20-29 år under vad som betecknas som låg ekonomisk standard. Vi unga betalar ett högt pris för en samhällsutveckling där klyftorna ökar, jobben blir otryggare och bostadsbristen förvärras. Otryggheten formar hela våra liv och den märks i allra högsta grad i plånboken.

Ökad rikedom tillfaller inte de unga

Sverige är idag rikare än någonsin, men ändå har andelen unga som lever med låg ekonomisk standard fördubblats sedan 1995. Makthavare pratar gärna om att unga är framtiden, men när det väl gäller är det för många lättare att i stället prioritera ännu en skattesänkning åt dem som redan har sitt på det torra. För att vända utvecklingen är det inte pengar som saknas, utan framförallt politisk vilja.

ANNONS

Sedan mitten av nittiotalet har utvecklingen varit densamma oavsett vilka som har innehaft regeringsmakten. Den ekonomiska otryggheten har definitivt ökat under den borgerliga regeringen, men i ärlighetens namn gjorde den det också under föregående regering. Även när Vänsterpartiet var med och gjorde upp om statsbudgeten med den socialdemokratiska regeringen. Det räcker inte att valet i höst leder till ett regeringsskifte, en ny regering måste också se till att göra skillnad i ungas vardag.

Kräver kriskommission

Idag ställer Ung Vänster därför krav på en kriskommission mot otryggheten. Vi vill att kommissionen ska utreda ungas ekonomiska otrygghet och ta fram en åtgärdsplan för hur skillnaden i ekonomisk standard mellan unga och äldre ska kunna tas bort. Vi tror att förändringar som ökar tryggheten för studenter och för unga som arbetar är centrala för att unga ska kunna leva trygga liv.

Unga är kraftigt överrepresenterade bland dem som har tidsbegränsade anställningar. För många handlar det om timanställningar eller behovsanställningar där man blir inringd när det passar arbetsgivaren. Om man inte vet hur mycket man får jobba, vet man heller inte hur hög lönen blir i slutet av månaden. Utan trygga jobb kommer unga aldrig kunna leva trygga liv. Fasta jobb med löner som går att leva på ska vara normen för alla på arbetsmarknaden. Ung Vänster vill avskaffa allmän visstid, hindra arbetsgivare från att stapla olika visstidsanställningar på varandra och korta tiden innan ett tidsbegränsat jobb övergår till en fast anställning.

ANNONS

Höj studiemedlen

En stor del av gruppen unga vuxna är studenter. I dag räcker inte studiemedlet till att täcka nödvändiga utgifter. Sveriges förenade studentkårer har räknat ut att den genomsnittlige studenten går back 759 kronor i månaden. Ungefär hälften av studenterna arbetar vid sidan om studierna och bara en av fyra tycker att studiemedlet är tillräckligt. Höjda studiemedel och en ökad bidragsdel är viktiga komponenter i en politik för att öka ungas trygghet.

Min generation är trött på att betala priset för de senaste årtiondenas marknadslösningar. Höstens val behöver leda till ett politiskt skifte, en ny riktning för Sverige mot jämlikhet och rättvisa. Vi unga har rätt till trygghet i vardagen och makt över våra egna liv.

Stefan Lindborg

förbundsordförande Ung Vänster

ANNONS