Styr & Ställ på väg slarvas bort av de rödgrönrosa

DEBATT: Styr & Ställcyklarna, som har funnits i Göteborg i fem år, har blivit en riktig succé. Men årets säsong kan bli den sista, cyklarna riskerar att försvinna från Göteborg för gott. Det vore mycket tråkigt, systemet borde byggas ut snarare än avvecklas, skriver David Lega (KD).

ANNONS
|

Tusentals göteborgare har säsongsabonnemang och nyligen gjordes den två-miljonte

 
    <strong>David Lega</strong> (KD), kommunalråd
David Lega (KD), kommunalråd

cykelturen med Styr & Ställ-cyklarna.

Stadens avtal med leverantören JC Decaux löper ut till sommaren, men kan förlängas i tre år. Därefter måste en ny upphandling göras. Styr & Ställ ingår i stadens överkommelse om utomhusreklam och kostar inte skattebetalarna en krona, samtidigt som priset är lågt för användarna. Det är ett bra exempel på hur samarbete mellan kommun och näringsliv kan bidra till större nyttor för samhället.

Om man av någon anledning redan nu skulle vilja starta en ny upphandlingsprocess så är det försent, eftersom upphandlingar tar tid. Det skulle sannolikt innebära att staden blir utan hyrcyklar under en längre period.

ANNONS

Snart för sent att agera

Nu kräver vi att den rödgrönrosa ledningen agerar för att behålla modellen med Styr & Ställ i Göteborg även i framtiden. De måste agera för att leva upp till målsättningarna om en hållbar stad där det finns möjligheter att röra sig med olika trafikslag.

Att bli av med cyklarna vore en katastrof, i stället behöver systemet byggas ut. Vi har länge förespråkat en utbyggnad till att omfatta även Hisingen, men framöver bör också en utbyggnad till Majorna och Lunden vara aktuellt.

Vad gör det ansvariga trafikkommunalrådet Johan Nyhus (S) för att säkra cykelsystemets framtid? Hur rimmar visionerna om en mer cykelvänlig stad med att dra benen efter sig i denna fråga? Kommer ni att agera för att även fler stadsdelar ska omfattas av systemet?

Vi kristdemokrater kommer att göra vad vi kan för att behålla hyrcyklarna i Göteborg även i framtiden, men det krävs att de rödgrönrosa partier som styr staden tar tag i frågan, för att rädda cyklarna.

David Lega (KD)

kommunalråd

ANNONS