Stoppa sexturismen

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Under vår resa i Thailand har vi sett fasansfulla exempel på exploatering av unga thailändska flickor. Vi har, tillsammans med lokala ECPAT, besökt barer som är förtäckta bordeller där nakna flickor uppträder på olika förnedrande sätt. På en klubb där sexshower utlovades tvingades unga flickor stoppa fåglar och fiskar i underlivet. På andra pingisbollar och cigaretter. Allt inför den skränande västerländska publikens jubel. Detta vid Patongs huvudgata, en turistort för många barnfamiljer.

Varje vecka åker 12 000 svenskar till Phuket på semester. De allra flesta reser för sol och bad, utflykter och god mat. Men det finns också svenska män som åker dit för att utnyttja unga thailändska flickor. På barer överallt kan man se de europeiska männen sitta med en eller flera unga thailändskor i knäet. Flera av dem har i minimal klädsel först dansat runt en stång på bardisken. Och när någon gäst pekar på en flicka förväntas hon ställa upp. Enligt representanter för resebyråer är så gott som alla de dansande flickorna prostituerade.

ANNONS

Betala för att undvika razzia

Flera försvarar det med att flickorna har papper på att de är över 18 år. Efter att ha sett flickor, som inte är könsmogna utan högst i tolvårsåldern, tvivlar vi starkt på det. I ett land med omfattande korruption, där polisen ständigt mutas, är det inte svårt att ändra ett födelsedatum på en identitetshandling. En europeisk barägare vi träffar berättar att han betalar motsvarande 14 000 kronor varje månad till den lokala polisen för olika tjänster. Det är också välkänt att när razzior görs går det utmärkt att betala sig fri - oavsett vilken fråga det gäller.

Efter att ha träffat thailändsk polis har vi stärkts i uppfattningen att kommersiellt sexuellt utnyttjande av barn inte är en prioriterad fråga. Flera har berättat för oss att många poliser själva tillhör de frekventa kunderna på bordellerna. Mot den här bakgrunden måste man vara väldigt naiv om man tror att underåriga flickor inte utnyttjas. Vi vet ju att det är just de som många gånger efterfrågas. Varje resenär har ett eget ansvar. Ser man något misstänkt kan man kontakta polisen eller anmäla det till ECPAT (www.ecpathotline.se) så vidarebefordrar vi det till polisen i Sverige.

Men ansvaret vilar också tungt på charterarrangörerna såsom Fritidsresor, Apollo och Ving. Samtliga av dem har undertecknat ECPAT:s uppförandekod som innebär att de hotell som används ska utbilda all personal och på olika sätt aktivt motarbeta sexhandel med barn. De har redan gjort en hel del för att förbättra situationen. Vi förväntar oss nu att de går vidare med att se till att information finns på anslagstavlor och i pärmar i hotellobbyn, informationsfilmer på flygresor och i större utsträckning använder den klausul som ger dem rätt att bryta avtalen med de hotell som inte följer sina åtaganden.

ANNONS

Någon motsvarande insats finns inte från regeringens sida. I den handlingsplan mot kommersiellt sexuellt utnyttjande av barn som regeringen presenterade i december 2007 saknas fortfarande krafttag mot barnsexturism. Lagen har tidigare ändrats så att flera ska kunna dömas i Sverige för sexualbrott begångna utomlands. Ett ökat internationellt samarbete, ökad utbildning om barnsexhandeln och en massiv informationskampanj till allmänheten är bara några av de åtgärder som vi kräver från statligt håll.

Göran Hägglund, du är ansvarig minister. Upp till bevis.

Thomas Bodström

ordförande ECPAT Sverige

Helena Karlén

generalsekreterare ECPAT Sverige

ANNONS