De som arbetar i butik eller omsorgen är oftast kvinnor. Lönerna är lägre, anställningarna är otrygga och många arbetar ofrivilligt deltid. Det måste ändras, skriver Friad Bengtsson och Anna Skarsjö.
De som arbetar i butik eller omsorgen är oftast kvinnor. Lönerna är lägre, anställningarna är otrygga och många arbetar ofrivilligt deltid. Det måste ändras, skriver Friad Bengtsson och Anna Skarsjö.

Sluta hyvla och ge kvinnor schysta villkor

Låga löner, ofrivillig deltid och otrygga anställningar hindrar många kvinnor från att höja sin socioekonomiska status. När arbetsgivare dessutom över en natt kan förvandla ett heltidsarbete till deltid kan många inte längre försörja sig på sitt yrke. Det låter nattsvart, men det finns enkla lösningar, skriver Frida Bengtsson, Handelsanställdas förbund, och Anna Skarsjö, Kommunal Väst.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Män och kvinnor har olika förutsättningar i livet. Inom arbetslivet syns detta som tydligt i löneskillnader mellan män och kvinnor trots att de gör samma jobb. Som fackligt aktiva inom kvinnodominerade förbund ser vi det extra tydligt i våra medlemmars vardag.

De som arbetar i butik eller omsorgen är oftast kvinnor. Lönerna är lägre, anställningarna är otrygga och många arbetar ofrivilligt deltid. Dessa tre faktorer håller kvar stora delar av arbetskraften och därmed en stor del av befolkningen i en lägre socioekonomisk status.

Hyvlar ned tjänster

Oron är också stor bland våra medarbetare inom våra avtalsområden för att drabbas av så kallad ”hyvling” – där arbetsgivaren sänker den anställdas tjänstgöringsgrad. Det innebär att arbetsgivaren har möjlighet att kringgå turordningsreglerna när verksamheten drabbas av nedskärningar och att människor kan se hur deras heltidsarbete förvandlas till deltidsarbete. Enligt en färsk dom från arbetsmarknadsdomstolen så kan detta ske över natten.

ANNONS

Det är en verklighet många möter i dag. Det sker i butiker, det sker på lager och det sker på alla arbetsplatser där arbetsgivaren inte bryr sig om hur den svenska modellen är tänkt att fungera. Framförallt drabbar det Sveriges kvinnor. Kvinnor som redan har lägre löner kan numera över en enda natt inte längre försörja sig på sitt yrke.

Dyster verklighet

Villkoren inom våra branscher håller oss kvar i ett system där vi ofta är beroende av andra för att klara av att till exempel bilda familj. Och i de allra flesta fall är det ju en man vi måste bli beroende av. En man som tjänar mer, har en riktig anställning och som kan försörja oss. Vid föräldraledighet tar den som tjänar minst (som i de allra flesta fall är kvinnan) ut mest dagar. När barnen blir sjuka stannar kvinnor i sin tur oftast hemma. Precis som det är kvinnor som fastnar i deltidsarbetet och kvinnor som blir fattiga pensionärer.

Det låter nattsvart. Och det är det på många sätt. Men det finns faktiskt ganska enkla lösningar. Men det krävs politiskt mod och kraft för att genomföra det.

Lösningarna heter: Heltid som norm, trygga anställningar och sluta hyvla.

ANNONS

Anständiga villkor

Om de som anställer våra medlemmar höll sig till de spelregler som de allra flesta andra arbetsgivare gör i Sverige skulle många kvinnor få ett bättre och tryggare liv. Fler hade kunnat dela föräldradagarna lika och fler barn hade sluppit oroa sig för familjens ekonomi. Fler människor hade sluppit sova med sina mobiltelefoner på kudden i väntan på att få ett samtal där de får chansen att arbeta ett fåtal timmar. Ingen hade längre behövt oroa sig för att arbetsgivaren plötsligt skulle hyvla arbetstiden och därmed också inkomsten.

Vi kommer kanske aldrig under vår livstid få ett samhälle där män och kvinnor behandlas som jämlikar. Men vi kan tillsammans arbeta för en jämlik värld där män och kvinnor arbetar på samma villkor. Först då kan våra barn ha samma förutsättningar som alla andras och först då kan kanske de kvinnor vi organiserar också leva på sin pension.

Frida Bengtsson

ordförande Handelsanställdas förbund, avdelning 24

Anna Skarsjö

ordförande Kommunal Väst

ANNONS