Släpp övertron på att alla måste bli akademiker

DEBATT: Det går inte längre att tro att vi kan utbilda alla till akademiker. De nya jobben måste skapas efter människors olika villkor och förutsättningar, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverige står inför en enorm utmaning att skapa jobb i framtiden. Vi är inte ensamma om den men vi har en barriär att ta oss över. Hur utmanar vi vårt nuvarande tankesätt så att vi kan skapa enklare jobb i den verklighet som nu faktiskt uppstår? För vi står inför en förändrad befolkningsstruktur där vi måste få människor i arbete snarast möjligt. Då måste jobben skapas efter deras villkor och förutsättningar.

Det går inte längre att tro att vi kan utbilda alla till akademiker. Borta är denna gamla svenska välfärdstanke som funnits med sedan 50-talet. Det gick då, men det kommer inte att gå i framtiden med dagens utveckling.

ANNONS

Prio ett – ett jobb

Det finns en övertro på att alla ska ha akademisk utbildning och arbeta inom tjänstesektorn där alla företag helst ska etableras. Människor som kommer hit har inte haft samma chans till utbildning och därför måste jobb skapas som är lämpade för fler. Alla ska givetvis få samma förutsättningar att utbilda sig men prio ett måste vara att förse alla med ett jobb. Det är en framgångsfaktor då människor genom ett arbete kommer i kontakt med andra i samhället och integrationen går därmed snabbare. Frågan blir då således: hur skapar vi enkla jobb?

Hitta nya vägar

Det första som måste ske är att lösa knuten som facken har bundit upp sig i. Även facken måste utmana sitt tankesätt och hitta nya vägar framåt i stället för att envist stå och stampa på samma ställe. Politiken måste tydligt öppna upp för dialog och diskussion om olika alternativ som till exempel lägre arbetsgivaravgifter.

Det andra är att värna om den tillverknings- och serviceindustri vi redan har i Göteborg. Vi bör arbeta mycket hårdare för att få fler företag inom dessa branscher till vår stad.

Det tredje är en skattemodell som erbjuder lägre skatt för de som har lägre löner för att det ska löna sig att arbeta i stället för att få bidrag.

ANNONS

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Tom Heyman (VV)

vice partiledare

Catarina Pettersson (VV)

partiombudsman

ANNONS