Känslig sjöpenna. Det räcker med ett enda tråldrag för att botten i Kattegatt ska vara förstörd igen. I ett öppet brev till berörda ministrar i Sverige, Danmark och Tyskland kräver flera miljöorganisationer att området ska skyddas. Vi välkomnar detta initiativ, skriver debattörerna.
Känslig sjöpenna. Det räcker med ett enda tråldrag för att botten i Kattegatt ska vara förstörd igen. I ett öppet brev till berörda ministrar i Sverige, Danmark och Tyskland kräver flera miljöorganisationer att området ska skyddas. Vi välkomnar detta initiativ, skriver debattörerna.

Skydda Kattegatts levande bottnar

DEBATT: Efter sex års fiskestopp och trålförbud har Kattegatts bottnar äntligen börjat leva upp. På den tidigare artfattiga havsbottnen breder numera sjöpennor och piprensare ut sig. Tyvärr är området hotat igen och röster höjs för att tillåta trålfiske efter kräftor. Låt det inte ske, skriver Emma Nohrén (MP) och Jan-Olof Larsson (S).

ANNONS
|

Fiskestoppet infördes 2009 i ett försök att rädda den akut hotade Kattegattorsken. Det gav effekt – inte bara för torsken – utan för hela ekosystemet. Eftersom torskbeståndet återhämtat sig så väl kan fiskestoppet inte lägre motiveras utifrån åtgärder för torsken. Ny forskning visar att det är andra områden och andra åtgärder som kan hjälpa torsken.

Förstudier tyder däremot på att livsmiljöerna har blivit skyddsvärda efter såväl nationella som internationella standarder och de möter kriterierna i konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö (Ospar). Det är unikt att ett tidigare bottentrålat område blivit fredat. Därför bör området få ett nytt skydd utifrån de nya värdena. Fiske bör också vara fortsatt förbjudet tills att området får ett lagstadgat skydd. Forskare måste även få möjlighet att fortsätta bevaka detta område. Länsstyrelsen i Skåne och flera kustkommuner har påpekat behovet att förbjuda trålfiske i väntan på besked om att området ska skyddas.

ANNONS

Unikt område

Regeringen har tidigt uppmärksammat att området utvecklat bevarandevärden. Därför har Havs- och vattenmyndigheten fått i uppdrag att analysera området efter Ospars (Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö) och Helcoms (överenskommelse mellan Östersjöns strandstater om att värna Östersjöns miljö) kriterier på hotade eller minskande arter och habitat.

Mycket tyder på att området har tillräckliga värden, men det återstår för myndigheten att slutligt värdera om området är lämpligt att rapportera som marint skyddat område till Ospar och Helcom. Havs- och vattenmyndigheten har också fått i uppdrag att redovisa förslag för fortsatt arbete med bevarandearbetet i relevanta områden.

Ett unikt område som Kattegatt bör värnas. Men fler måste förstå betydelsen av biologisk mångfald och levande bottnar. Det vore orimligt av Danmark att försvåra för Sverige att uppfylla internationella konventioner om naturskydd. Förlust av biologisk mångfald är ett av de största hoten för vår miljö och oss själva. Så låt oss tillsammans jobba för ett fortsatt skydd av Kattegatts numera myllrande havsbottnar.

Emma Nohrén (MP)

riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Jan-Olof Larsson (S)

riksdagsledamot

ANNONS