Skärp er – alla måste reagera på förtrycket!

Allt för få vågar göra sin röst hörd och protestera mot rasism och sexism. Det duger inte att ha ”goda” åsikter om man inte vågar ta ställning när det bränner till på riktigt, skriver Hanna-Kajsa Otterloo Kuronen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag kämpar mot strukturella förtryck och jag vet att många fler gör samma sak, men den senaste tiden har jag märkt att sådana åsikter inte alltid blir till handling.

Det finns många människor som är konflikträdda eller osäkra i diskussioner. Detta gör att alla inte alltid klarar av att ta diskussioner med folk som förtrycker andra. Men om en annan person ställer sig upp och visar motstånd så kan man välja att ställa sig bakom denna person.

Ett exempel är när en kille på min gamla skola var rasistisk och jag reagerade och skrek att jag skulle gå och prata med rektorn om honom. Min kompis som är osäker på att argumentera var den första att erbjuda sig att följa med.

ANNONS

Jag var nyligen med om en annan situation där en kille sa att våldtäktsoffer får skylla sig själva för att de blir våldtagna.

Åsikt grundad i kvinnohat

Eftersom våldtäkt är det enda brottet där det är offret som blir skuldbelagt vet jag att denna åsikt grundar sig i kvinnohat.

Min kompis satt bredvid oss och var tyst medan jag sa emot. Jag frågade honom senare varför han inte reagerade, då jag vet att han inte håller med killen. Han svarade då att han inte tycker att sådana diskussioner är givande. Han syftade på en diskussion där man bara skriker åt varandra som jag och killen i det fallet gjorde.

Måste reagera

Det han inte verkar förstå är att jag inte heller tycker diskussionen är givande. Jag tycker inte det är kul att höra en kille skrika att kvinnor får räkna med att bli våldtagna, eller att behöva skrika tillbaka. Men jag måste reagera på sexism, för det är jag som kvinna som blir drabbad av det.

Att som man inte reagera på sexistiska skämt är att inte stå upp för kvinnor. Att som vit inte gå på motdemonstration när nazister var i Göteborg är att skita i de förtryckta. Att som manlig feminist skita i #metoo är att vara ignorant.

ANNONS

Alla har såklart inte samma kunskap om varför man ska reagera på förtryck. Det som gör mig provocerad är alla de som vet varför det är viktigt men som väljer att inte göra det.

Skärp er!

Att bara stå upp mot förtryck när man får en belöning i form av bekräftelse är osolidariskt. Jag kan inte välja när jag ska stå upp mot en sexist. Jag tvingas att ta diskussionen om jag inte vill höra åsikter som skadar mig som kvinna.

Alla ni som säger att ni står på den förtrycktas sida, skärp er och stå upp även när det inte är kul eller givande för er.

Hanna-Kajsa Otterloo Kuronen

ANNONS