Fake news. Om du vill följa vad som händer i världen, skaffa dig pålitliga källor, som värderar sanningen högt, som satsar på att finna sanningen bakom skenet och som skyr förenklingar, skriver Bo Arnell.
Fake news. Om du vill följa vad som händer i världen, skaffa dig pålitliga källor, som värderar sanningen högt, som satsar på att finna sanningen bakom skenet och som skyr förenklingar, skriver Bo Arnell.

Sju saker du kan göra medan Trump river din värld

ANNONS
|

Mår du illa av att läsa och se vad Donald Trump gör som president? Är du orolig över vad som är på väg att hända i USA och i världen? Känner du dig rädd och maktlös för vad som sker?

Trösta dig med att det finns saker du kan göra, även om du befinner dig en bit från händelserna centrum. Här följer sju saker du kan göra i ditt eget universum.

1. Prenumerera på minst en seriös tidning

Om du vill följa vad som händer i världen, skaffa dig pålitliga källor, som värderar sanningen högt, som satsar på att finna sanningen bakom skenet och som skyr förenklingar. Prenumerera på en seriös tidning, svensk eller utländsk eller båda. Seriösa tidningar har i dag det gemensamt att de brottas i en ojämn kamp mot snabbare, kortare, enklare och mer ytliga nyheter och medier. Behärskar du engelska finns ett särskilt skäl att välja New York Times: förutom att du får tillgång till journalistik i världsklass, stöder du den enskilda tidning som Donald Trump angriper mest ihärdigt för att vara oärlig och leverera ”falska nyheter”.

ANNONS

2. Ställ dig bakom EU

USA och Trump verkar ha abdikerat som västvärldens ledare och verkar tills vidare ha efterträtts av Tysklands Angela Merkel. Trump har attackerat EU som institution, applåderat Brexit och verkar vara på väg att sända en direkt EU-fientlig ambassadör till Bryssel. Som svensk och europé kan du inte lita på att vi får USA:s direkta eller indirekta stöd i internationella sammanhang, utan vi måste lära oss att lita till oss själva. Låt oss sluta jamsa med när vi hör historier om hur EU vill bestämma hur bananer ska se ut. Våga i stället erkänna – och säga – att EU vill hålla samman länderna i vår världsdel och att detta är värt vårt fulla stöd.

3. Ge kvinnor ditt stöd

Donald Trumps attacker mot kvinnor och abort- rätten och vad som ibland kallas ”reproduktiv hälsa” – i praktiken även preventivmedel och familjeplanering – ställer den grundläggande jämställdheten på spel och öppnar spelfältet för extrem fundamentalism av kristen typ både i USA och i resten av västvärlden. Själv man, uppmanar jag dig att finna ett sätt att stödja kvinnors rätt till sina kroppar. Det handlar egentligen inte om kvinnors rättigheter, utan om mänskliga.

4. Stå upp för sanning

ANNONS

Trumpkulturen har som en viktig beståndsdel att en sanning är lika bra som en annan och att vilka påståenden som helst är värda att framföras med emfas, även när inga belägg eller bevis finns. Identifiera och bemöt liknande fenomen i din närkrets, till exempel när någon tvärsäkert påstår ”hur det är”. Reagera när du får berättat historier från dubiösa källor och pröva att lyfta fram begreppet källkritik i familj och bekantskapskrets. Bidra till att undvika att slappa tankesätt får grogrund på alla nivåer även i vårt samhälle.

5. Bredda ditt umgänge

David Brooks, amerikansk kolumnist, noterade strax innan valet av Donald Trump att han aldrig trodde Trumps väg mot stjärnorna skulle kunna inträffa: Ingen i hans vän- och bekantskapskrets eller bland yrkeskollegor hade någonsin uttryckt Trump-liknande åsikter. Brooks drog av detta den säkert korrekta slutsatsen att han hade en för landet icke-representativ umgängeskrets och att detta var hans eget problem.

Är du en Brooks? Lever du i en social eller politisk bubbla, där ni i realiteten har för vana att förstärka och understryka varandras åsikter? Bestäm i så fall om det är så du vill ha det. Om inte, sök upp fritänkare och meningsmotståndare och inkludera dem i din krets. Du behöver inte gilla dem eller stryka dem medhårs, men du kan som ett minimum lyssna på dem – och samtidigt utsätta dig för risken att din världsbild rubbas – eller breddas – en smula. Och måhända blir du inte, som Brooks, perplex när vissa samhällsförändringar inträffar.

ANNONS

6. Engagera dig i politiken

Var inte säker på att politiska landvinningar kommer att hålla, utan behöver försvaras. Nöj dig inte med att andra sköter politiken. Kliv upp från din åskådarplats. Engagera dig i en organisation eller ett parti som driver dina samhälleliga hjärtefrågor. Stöd en sådan organisation med pengar eller med ditt aktiva deltagande.

7. Träna dina barn i hederlig ambivalens

Många politiska frågeställningar har två sidor. Minst. Det är lättast att ansluta sig till den ena sidan och argumentera för den. Samtidigt är det intellektuellt hederligt att medge att motståndarsidan har vissa argument som är giltiga och svåromkullrunkeliga. Ett sådant förhållningssätt är hederligt, men inte alltid lätt att leva med. Träna dina barn i att ta ställning, men också i att bejaka komplexitet samt att känna igen och bekräfta dilemman. Lär dem att acceptera och bejaka hederlig ambivalens.

Bo Arnell

förändringskonsult med intresse för amerikansk politik

ANNONS