Migrationsverket har under 2013 ändrat åldern för knappt en tiondel av de unga asylsökande som påstått sig vara under arton år, skriver debattören.
Migrationsverket har under 2013 ändrat åldern för knappt en tiondel av de unga asylsökande som påstått sig vara under arton år, skriver debattören.

SD sprider myter om flyktingbarn

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ur ett västerländskt perspektiv är ålder en självklar uppgift som enkelt kan kontrolleras. Men för många som söker sin tillflykt till Europa är kunskap om födelsedatum ingen självklarhet. I Afghanistan, ett land som står utan fungerande folkbokföring, saknar många kunskapen om sin exakta ålder. Sedan flera år är just afghaner den vanligaste nationaliteten bland ensamkommande barn i Sverige.

Hur myndigheter och domstolar bedömer unga asylsökandes ålder kan få avgörande betydelse för om ansökan utmynnar i utvisning eller uppehållstillstånd. Det beror på att den som bedöms ha fyllt arton år prövas enligt de högre krav som gäller för vuxna. Sverige, Norge och flera andra länder erbjuder därför medicinska åldersutredningar när det finns tvivel om unga asylsökandes ålder. Medicinska åldersutredningar ger en uppskattad ålder men inget säkert svar.

ANNONS

Vantolkad studie

Studien som den norska kvällstidningen hänvisade till omfattade inte alla ensamkommande barn utan bara de som erbjudits och genomgått en medicinsk åldersutredning därför att deras påstådda ålder kunde ifrågasättas. Denna viktiga information utelämnades i artikeln. Kvällstidningen berättade inte heller att norska migrationsmyndigheter bedömde att den påstådda åldern var riktig för nästan två tredjedelar av dem som valts ut för medicinsk utredning. Artikeln fokuserades i stället på att åldern som uppskattats efter tandröntgen bara överensstämde med påstådd ålder för knappt en av tio i studien. Den låga överensstämmelsen kan förklaras av att röntgenundersökningar av personer i övre tonåren alltid har en åldersmässig felmarginal på upp till fyra år i båda riktningar. Men inte heller den upplysningen fick något utrymme i artikeln. Fröet till åldersmyten var sått.

I reportageboken De förlorade barnen visar journalisterna Jens Mikkelsen och Katia Wagner att många har spridit kvällstidningens vantolkning men att få verkar ha läst den underliggande studien. I en riksdagsmotion den 7 november 2014 hävdar sverigedemokrater med hänvisning till studien att nio av tio ensamkommande barn i Norge i själva verket var över arton år. Situationen med att ljuga om sin ålder lär inte skilja sig speciellt mycket i Sverige från den i Norge eller Danmark […] påstås samtidigt. Det är inte första gången företrädare för Sverigedemokraterna sprider denna vantolkning inför riksdagen.

ANNONS

Saklig debatt behövs

Vad vet vi då om unga asylsökande i Sverige? Migrationsverket har under 2013 ändrat åldern för knappt en tiondel av de unga asylsökande som påstått sig vara under arton år. I den begränsade grupp som utretts medicinskt, eftersom de hävdat men inte lyckats visa att de är under arton år, har två av tre bedömts vara äldre än påstått. Trots detta sprider sverigedemokrater en helt annan bild av verkligheten.

När myndigheternas eget material så tydligt motsäger denna mytbildning måste vantolkningarna lämna plats för en saklig debatt om den värld de unga asylsökande lämnar och den värld de möter. Ett ärligt och fördomsfritt förhållningssätt är en bra början.

Anders Lagerwall

jurist

ANNONS