Moderaterna presenterar i dag en del i vårt arbete för att kunna bygga Sverige starkare, skriver Tomas Tobé (bilden) och Niklas Wykman.
Moderaterna presenterar i dag en del i vårt arbete för att kunna bygga Sverige starkare, skriver Tomas Tobé (bilden) och Niklas Wykman.

Så tänker vi om Sveriges ödesfrågor

DEBATT: Vi vill genomföra reformer som tar utgångspunkt i ett skärpt och förtydligat samhällskontrakt, där var och en gör sitt bästa och tar ansvar, så att vi tillsammans kan leva i ett samhälle som ger trygghet och möjligheter till alla, skriver Tomas Tobé (M) och Niklas Wykman (M).

ANNONS
|

De viktigaste frågorna ställs varje dag i Sverige. Hemma vid köksbordet och i fikarummet på jobbet. Ibland bärs frågorna bara inombords. Har läraren tid för mitt barn i skolan? Får mamma på äldreboendet komma ut i friska luften? Hur blir det med mitt jobb när chefen ska omorganisera? Ofta är upplevelsen att våra vanliga frågor vare sig får plats eller svar i den politiska debatten.

För Moderaterna finns anledning att vara självkritiska. Vi ska svara på Sveriges utmaningar och människors frågor, inte fastna i system. Efter valsegern år 2006 fick samhällskritiken och reformagendan gradvis stå tillbaka. Den nyfikenhet på forskning och erfarenheter från andra länder som hade präglat vår förnyelse minskade.

ANNONS

Ska ge bättre svar

Vi utvecklar nu vår politik för att ge bättre svar. Som en av flera delar i Moderaternas politikutveckling arbetar vi sedan årsskiftet tillsammans med ett antal forskare för att fördjupa förståelsen för Sveriges utmaningar. Men också med betydelsen av våra grundläggande värderingar om att göra rätt för sig och möjligheten att forma sin egen tillvaro. Utanförskap, utmaningarna för exporten, växande ohälsa på arbetsmarknaden och problem för företag som vill växa och anställa behöver nya lösningar.

Vi presenterar i dag en del i vårt arbete för att kunna bygga Sverige starkare. Inom områden som är centrala för jobb och tillväxt i Sverige prövar vi nu erfarenheter från andra länder och de senaste forskningsresultaten. Arbetet präglas av nyfikenhet och öppenhet med målet att under år 2017 kunna presentera evidensbaserade reformförslag som kan säkra jobb, tillväxt och välfärd, i en ny och krävande omvärld. Det är en del i vår plan för ett starkare Sverige.

Viktiga utmaningar att ta tag i

Några långsiktiga utmaningar är särskilt viktiga att ta tag i:

  1. En avgörande fråga för Sverige är hur alla ska kunna försörja sig. På 15 år har arbetslösheten bland människor med låg utbildning mer än fördubblats, snart tredubblats. Vi har redan presenterat viktiga reformer för att det ska löna sig bättre att arbeta, att första jobbet ska underlättas och att fler enkla jobb ska kunna växa fram. Men mer behöver göras. Sveriges höga skatter på låga inkomster tränger undan arbetstillfällen, samtidigt som de ännu högre skatterna på höga inkomster gör att många tjänster inte kan efterfrågas.
  2. Krav på utbildning, öppenhet för rationaliseringar och folkbildningsinsatser har varit viktiga byggstenar för ett sammanhållet och konkurrenskraftigt Sverige. Tillsammans med det bildningsideal som präglat Sverige har det skapat ett innovativt och framåtsyftande samhälle. Den andan behöver finnas med i framtidens Sverige. Vi behöver både se till Sveriges egen historia om hur arbete och utbildningsinsatser kunnat kombineras och se på hur andra länder skapat drivkrafter för att kombinera egen försörjning med insatser som höjer människors egen förmåga.
  3. Hur ska Sverige hålla ihop när allt fler känner att de inte räcker till på arbetsmarknaden? Sjukskrivningarna ökar dramatiskt och fler än 4 av 10 fall beror på psykiska diagnoser. Detta väcker frågor om vårt arbetsliv och hur vi använder sjukvård, drivkrafter, ledarskap och omställning för att alla ska komma till sin rätt på arbetsmarknaden.

Vi tar oss nu an frågeställningar som kan uppfattas som kärva. Det vänder sig mot delar av samhällsdebatten där man ständigt vill lova att människor själva ska behöva göra mindre och att någon annan kan göra mer. Vi orkar säga till människor att det behövs mer och inte mindre av egen ansträngning för att komma i arbete. Å andra sidan förpliktar vi oss till att hitta de bästa lokala, internationella och forskningsbeprövade erfarenheterna kring hur man utformar drivkrafter, stöd och regler för att varje människa ska kunna forma sitt liv. Målet är reformer som tar utgångspunkt i ett skärpt och förtydligat samhällskontrakt, där var och en gör sitt bästa och tar ansvar, så att vi tillsammans kan leva i ett samhälle som ger trygghet och möjligheter till alla.

ANNONS

Tomas Tobé (M)

partisekreterare

Niklas Wykman (M)

ordförande reformgruppen

ANNONS