Betydligt fler utländska medborgare som avtjänar sitt straff i svenska fängelser ska överföras till sina hemländer. Det är en punkt på vår åtgärdslista mot rånarligorna, skriver Ellen Juntti (M).
Betydligt fler utländska medborgare som avtjänar sitt straff i svenska fängelser ska överföras till sina hemländer. Det är en punkt på vår åtgärdslista mot rånarligorna, skriver Ellen Juntti (M).

Så stoppar vi stöldligorna

Polisen menar att utländska stöldligor står för drygt hälften av inbrotten som väljer ut Sverige av strategiska skäl. Det är ohållbart. Vi har en lång rad åtgärder redo för att stoppa ligorna, skriver Ellen Juntti (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jul- och nyårshelgerna har passerat. En tid som tyvärr är högsäsong för inbrottsstölder. Flera västkustbor som återvände från ledigheten möttes av en uppochnervänd bostad och försvunna ägodelar. Moderaterna vill nu säkra tryggheten för inbrottsdrabbade på riktigt och vi presenterade i veckan som gick ett åtgärdspaket mot de utländska stöldligorna.

Enligt Villaägarnas riksförbund har antalet villainbrott ökat med 53 procent under tio år. Göteborg är särskilt drabbat men även flera närliggande västkustkommuner. Polisen menar att utländska stöldligor står för drygt hälften av inbrotten som väljer ut Sverige av strategiska anledningar. Det är ohållbart. Därför föreslår vi en rad åtgärder som ska stoppa de utländska stöldligorna.

ANNONS

Betydligt fler utländska medborgare som avtjänar sitt straff i svenska fängelser ska överföras till sina hemländer. Det finns närmare 1 000 personer med hemhörighet i andra länder som avtjänar sitt straff i svenska fängelser och hälften av dessa från andra EU-länder. Vi vill ge Kriminalvården i uppdrag att påtagligt öka antalet överföringar av fångar med utländskt medborgarskap.

Ökade befogenheter

Stärk Tullens befogenheter att söka efter stöldgods. En stor del av ligornas stöldgods förs ut ur landet. Vi vill ge Tullverket befogenheten att stoppa och genomsöka fordon samt kvarhålla människor som misstänks för att bära stöldgods. Vidare vill vi att Polisen, Tullen och Kustbevakningen samordnar sitt arbete mot de utländska stöldligorna ytterligare.

Utvisning på grund av brott ska användas oftare. Vi föreslår att brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska leda till utvisning även om återfallsrisk inte föreligger. Det skulle innebära att vi sänker kraven för utvisningar av brottslingar från dagens regler.

Vi föreslår även att skärpa straffen för inbrott och införa ett nytt brott, inbrottsstöld, som ska ge minst ett år i fängelse. Parallellt vill vi stärka polisens utredningsarbete mot seriebrottslighet. Så tar vi ansvar för Sverige och stoppar de utländska stöldligorna.

Ellen Juntti (M)

riksdagsledamot, justitieutskottet

ANNONS

före detta kriminalinspektör i Göteborg

ANNONS