Vi anser att regeringen måste ta ansvar för den situation som skapats. Det är oacceptabelt att långa handläggningstider med hot om utvisning skapar psykisk ohälsa hos unga människor, skriver Anders Wahlberg, förbundsordförande, Sveriges Psykologförbund.
Vi anser att regeringen måste ta ansvar för den situation som skapats. Det är oacceptabelt att långa handläggningstider med hot om utvisning skapar psykisk ohälsa hos unga människor, skriver Anders Wahlberg, förbundsordförande, Sveriges Psykologförbund.

Psykisk ohälsa ökar kraftigt hos ensamkommande

Långa handläggningstider för ensamkommande asylsökande ungdomar skapar stor oro och psykisk ohälsa. Det är oacceptabelt, skriver Anders Wahlberg, Sveriges Psykologförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Psykologer larmar Sveriges Psykologförbund kring den aktuella situationen för ensamkommande minderåriga. Det är psykologer som beskriver en starkt ökad ohälsa för dessa unga människor på grund av långa handläggningstider för uppehållstillstånd och Migrationsverkets tolkning som innebar att man får stanna så länge man är minderårig, men utvisas när man blir 18 år.

Ingen av dem som kommer till Sverige ensamma kommer utan svårigheter. De har lämnat den trygghet de har i familjen, de kommer från utsatta områden och oroar sig för familj och släktingar som finns kvar i hemlandet, eller någon annanstans. De ska också snabbt anpassa sig till en kultur som i många fall skiljer sig från den egna. De söker sig till ett liv där de ser framtidsmöjligheter. De vill utbilda sig och få ett yrke, en framtid.

ANNONS

Bygger på oron

Dessa unga människor hamnar snabbt i en situation som skapar än mer oro. Besluten om eventuellt uppehållstillstånd dröjer år för tonåringar på väg att bli vuxna. De ser fler och fler av sina kamrater bli 18 år och tvingas flytta till Migrationsverkets asylboenden, inte sällan i en helt annan del av landet.

Att leva under utvisningshot påverkar den psykiska hälsan. Vi vet alla att ovisshet starkt påverkar vårt psykiska mående.

De psykologer som träffar dessa unga människor som tappat framtidstro, bär på oro och funderar på om livet är värt att leva vet att dessa ungdomar behöver trygghet och förutsägbarhet. De vet att psykisk ohälsa uppstår eller förstärks av otrygghet och väntan på asyl. De vet att bristen på framtidstro ökar risken för depression. Men de kan inget göra.

Måste ta ansvar

Sveriges Psykologförbund värnar om mänskliga rättigheter och möjlighet till en god psykisk hälsa för alla. Vi kan inte utsätta unga för den psykiska press som väntan och ovisshet innebär.

Vi anser att regeringen måste ta ansvar för den situation som skapats. Det är oacceptabelt att långa handläggningstider med hot om utvisning skapar psykisk ohälsa hos unga människor.

Anders Wahlberg

ANNONS

förbundsordförande, Sveriges Psykologförbund

ANNONS