Pressa Turkiet till demokratiska reformer

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

EU-kommissionens årliga framstegsrapport om Turkiet presenterades för en tid sedan. Där granskas hur Turkiet lever upp till de krav EU ställer inom ramen för anslutningsprocessen. Trots att kommissionen gör sitt bästa för att hitta exempel på framsteg är rapporten i sin helhet en dyster läsning.

I praktiken har reformprocessen i Turkiet knappt rört sig framåt de senaste fem åren. Initiativet att stärka den kurdiska befolkningens rättigheter torpederades genom en arresteringsvåg våren 2008 då över 2000 kurdiska folkvalda politiker, MR-aktivister och andra greps. Bristen på politisk process har lett till en eskalering av våld mellan militären och kurdisk gerilla. I höstas fortsatte massarresteringarna. Det finns inga garantier för att kurdernas rättmätiga krav på undervisning på sitt språk kommer att garanteras i en ny konstitution.

ANNONS

Usel situation

För de kristna är situationen fortsatt usel. Rättegångarna kring mordet på den armeniske journalisten Hrant Dink och morden på tre protestantiska missionärer våren 2007 rör sig knappt framåt. Rättsprocessen mot det syrisk-ortodoxa klostret Mor Gabriel fortsätter, där turkiska staten i praktiken försöker konfiskera marken till ett av världens äldsta kristna kloster. Nobelpristagaren Orhan Pamuk, som tvingats att fly Turkiet, dömdes till böter i våras för uttalanden han gjorde 2005 om folkmordet på en miljon armenier.

Så här fortsätter rapporten, sida upp och sida ner. Yttrandefriheten begränsas. Journalister fängslas. Tidningar stängs. Monumentet i Kars som restes för att stärka försoning mellan Turkiet och Armenien revs i somras. Grekiska teologiska skolan i Halki har varit stängd i 40 år. Assyrier/syrianer förvägras anta syrisk-ortodoxa efternamn. Turkiet fälldes 418 gånger i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, anmälningarna ökade för femte året i rad. Säkerhetsstyrkor använder oproportionerligt våld. Webbsidor stängs i oproportionerlig omfattning och tidslängd. Kurdiska partiet BDP drogs inför rätta för att ha föreslagit ”demokratisk autonomi”.

Dyster läsning

Låt oss kontrastera denna dystra läsning med vad utrikesminister Carl Bildt skrev på sin blogg en vecka efter att EU-kommissionens rapport släppts: ”Av egen kraft och i eget intresse kommer den turkiska reformprocessen att fortsätta, och av sig självt kommer den att föra landet allt närmare EU.”

ANNONS

Bildts uttalande speglar den positiva stämning som rådde de första åren efter AKP-regeringens tillträde i januari 2003. Då gjorde Turkiet stora framsteg. Men uttalandet speglar inte det Turkiet vi ser i dag. I praktiken står Turkiet längre bort från ett EU-medlemskap än när anslutningsprocessen inleddes eftersom det saknas både momentum och långsiktigt förtroende.

I dag är AKP statsbärande parti i Turkiet. De hårdhänta verktyg som EU kräver att turkiska staten ska avhända sig kan AKP nu använda mot oppositionen. EU-frågan är inte lika viktig längre. Regeringen gynnas i stället av att Turkiet präglas alltmer av islam vilket förstärker väljarnas efterfrågan på en socialkonservativ politik. AKP är inte annorlunda andra dominerande partier i det avseendet att de sätter partiintresset främst.

Mot bakgrund av den arabiska våren försöker EU nu att åter aktivera anslutningsprocessen. Det är positivt, men får inte innebära att trycket på Turkiet att genomföra reformer minskar. Tvärtom måste ansträngningarna öka i både kraft och intensitet för att förmå ledarskapet i Turkiet att åter ansluta sig till en reformistisk politik på hemmaplan. Detta är inte något vi kan ta för givet och definitivt inte något som kommer att ske av sig självt.

Fredrik Malm (FP)

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

ANNONS

ANNONS