Dennis Avorin, projektledare Rättvis Konkurrens
Dennis Avorin, projektledare Rättvis Konkurrens

Oseriösa företag måste granskas hårdare

Såväl lagstiftning som tillämpning måste genomgå omfattande reformer om Sverige skall få ordning på den osunda konkurrensen framför allt i byggsektorn, skriver Dennis Avorin, Rättvis Konkurrens.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|
<strong>Dennis Avorin</strong><br>
projektledare Rättvis Konkurrens</br>
Dennis Avorin
projektledare Rättvis Konkurrens

Osund konkurrens är i dag ett allvarligt problem för den svenska marknadsekonomin. Företagare inom byggsektorn och transportsektorn har länge slagit larm om den successivt förvärrande situationen. Enligt kreditupplysningsföretaget UC har konkurser för byggföretag ökat med 21 procent mellan 2016–2017, i en tid av högkonjunktur.

Byggfacken räknade tidigare i år ut att 50 000 utländska byggarbetare i dagsläget är verksamma i Sverige. Arbetsmiljöverket får samma siffra till 16 155 personer. Med andra ord befinner sig 68 procent av alla utländska byggnadsarbetare i gråzonen.

Dagens Samhälle skrev att det rör sig om ”papperslösa”. Detta är ett begrepp som bör förklaras. Ingen är nämligen papperslös. Alla har någon typ av papper. Är man asylsökande som fått avslag på sin asylansökan så har man ett utvisningsbeslut, – det är ett papper.

ANNONS

Dessa byggarbetare är dock i regel oftast östeuropéer från länder utanför EU och befinner sig i Sverige på turistvisum. Turistvisum är även det ett papper. Bäst av allt vore såklart om alla utländska byggarbetare hade det papper som kallas arbetstillstånd.

Orimligt förhållande

Debattörer får det att låta som att dessa byggarbetare skulle skickas tillbaka och svälta om de tvingades ur gråzonen. Det står dock klart att arbetskraftsbristen inom byggsektorn skulle vara lika omfattande oavsett vilken vistelsegrund byggarbetarna arbetar på. Är det rimligt att en ukrainsk murare skall jobba för hälften av svenska löner i Sverige?

Detta är ren etnisk diskriminering.

Svenska myndigheter arbetar i dagsläget efter minsta motståndets lag, enkla ärenden prioriteras framför svårutredda ärenden. Skötsamma företag jagas för bagateller medan oseriösa företag undgår allt. Såväl lagstiftning som tillämpning måste genomgå omfattande reformer om Sverige skall få ordning på den osunda konkurrensen.

Dennis Avorin

projektledare Rättvis Konkurrens

ANNONS