Otjänst. En del stadsdelsnämnder har börjat knacka dörr hemma hos föräldrar som valt bort förskola för att få in deras barn där, skriver debattören.
Otjänst. En del stadsdelsnämnder har börjat knacka dörr hemma hos föräldrar som valt bort förskola för att få in deras barn där, skriver debattören.

Ni gör barnen en otjänst

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I Göteborg har utbildningsnämnden satt som ett övergripande mål att få in fler barn i förskolan: ”för att stimulera deras språkutveckling”. Därför har nu en del stadsdelsnämnder börjat knacka dörr hemma hos föräldrar som valt bort förskola. Målgruppen är framförallt familjer med utländsk bakgrund enligt Karin Pleijel (MP), ordförande i utbildningsnämnden.

Larmrapporterna om krisen i förskolan i Göteborg har duggat tätt, liksom i hela landet. Det handlar framförallt om stora barngrupper och få personal. Förskolepersonalen är också den yrkesgrupp som har de högsta sjukskrivningstalen på grund av psykisk ohälsa. Om personalen mår så dåligt – hur mår då barnen?

Den forskning som finns visar att för framförallt de yngsta barnen så försvåras samspelet med de vuxna i för stora grupper – och det är identitetsutvecklingen, språkutvecklingen och anknytningen som tar mest skada.

ANNONS

Därför skulle öppna förskolan med verksamhet även för äldre barn, vara ett bättre alternativ. Då kan barnen tillsammans med en förälder få språklig stimulans, genom sånglekar och sagostunder. Det blir en win-win-situation där även föräldern får en chans att lära sig språket och får en möjlighet att knyta nya kontakter och bygga nätverk.

Tveksam metod

Dessutom är det en synnerligen tveksam metod i ett demokratiskt samhälle, att söka upp människor i deras bostad för att tala om att förskolan är ett måste. När det i själva verket finns många risker.

För människor som kommer från en annan kultur eller kanske ett totalitärt land kan en uppsökande verksamhet i hemmet av kommunens personal ge en känsla av att de inte har rätt att tacka nej till förskola. Och det har de även om både det parti som kallar sig Liberalerna samt SSU har på förslag att förskolan ska bli obligatorisk från tre års ålder. Vill kommunen nå föräldrar kan det ju också ske via BVC där föräldrar kan få information om olika barnomsorgsalternativ samt den öppna förskolan.

Det här med att knacka dörr hemma hos föräldrar som valt bort förskola förekommer nu i Göteborg, Malmö och nu ska även Stockholm börja med det här. Dessa tre kommuner har en sak gemensamt: de styrs av partier som står till vänster. Partier som låter ideologi gå före beprövad vetenskap. Det här är inte okej. Det är dags att Sveriges föräldrar säger ifrån till den här typen av ingrepp i den personliga och privata sfären.

ANNONS

Madeleine Lidman

Hemmaföräldrars nätverk

ANNONS