Nej till naturgas i Göteborgs hamn

Det privata bolaget Swedegas planerar att bygga en helt ny terminal, GO4LNG, för flytande naturgas i Göteborgs Hamn. Utvinningen av naturgas innebär oerhört negativa konsekvenser för både människor och natur, skriver Nestor Morberg, Stina Svensson och Martin Jordö från Feministiskt initiativ.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter att nyligen kritiserats för att ha mörkat användningen av naturgas i Göteborg Energi svarade bolagets styrelseordförande Elisabeth Undén (MP) att naturgasen visserligen används, men att målet är att fasa ut den fram till 2030 (GP, 2017-12-02). Samtidigt planerar det privata bolaget Swedegas att bygga en helt ny terminal, GO4LNG, för flytande naturgas i Göteborgs Hamn. Med kapacitet att hantera mer än fyra gånger så mycket naturgas per år som Göteborg Energi förbrukade under hela 2016 kommer den nya terminalen sätta tvärstopp för visionen om ett fossilfritt Västra Götaland.

Feministiskt initiativ ser med oro på hur fossilindustrin genom lobbying och greenwashing säljer in naturgasen som ett övergångsbränsle i steget mot förnybart. Utvinningen av naturgas innebär oerhört negativa konsekvenser för både människor och natur, och forskning har visat att dess klimatpåverkan är lika stor som den hos olja och kol. Det är lokalbefolkningen i gasexporterande länder som får lida av miljökonsekvenserna av gasutvinningen, utan skälig kompensation eller rätt till medbestämmande. På samma sätt är effekterna av klimatförändringarna orättvist fördelade mellan och inom världens länder, där kvinnor ofta är de mest sårbara. Naturgasen är varken klimatsmart eller rättvis. Den är fossil och kolonial.

ANNONS

Ett ekologiskt samhälle

Fi vill verka för ett samhälle som håller sig inom de ekologiska gränser som naturen sätter, och tar ansvar för den miljöpåverkan vi orsakar utanför Sveriges gränser. För det krävs ett nytt och holistiskt perspektiv inom politiken som ser att energiförsörjning, miljö och rättvisefrågor hänger ihop. Vi kan inte hantera dem som separata frågor, och i ena stunden lova utsläppsminskningar för att i nästa stund godkänna utbyggnaden av ny fossil infrastruktur. Vi ställer oss därför bakom det gemensamma ställningstagande mot fossilgas som nyligen publicerades av ett antal miljöorganisationer och som kräver att utbyggnaden av all ny infrastruktur för fossilgas stoppas.

Just nu inväntar GO4LNG beslut från energiminister Ibrahim Baylan (S). Vi hoppas att han står upp för klimaträttvisa och en hållbar värld och säger nej till fossilgas.

Nestor Morberg

Fi Göteborg

Stina Svensson

gruppledare Fi Göteborg

Martin Jordö

ekonomisk-politisk talesperson Fi

ANNONS