"Min lön är helt enkelt orimlig"

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Jag läste till undersköterska på Katrinelundsgymnasiet och blev färdigutbildad våren 2005. Utbildningen är likvärdig med 1-1,5 års eftergymnasiala studier för den som läst teoretiska program på gymnasiet. Nu har jag snart påbörjat mitt elfte år som anställd på Östra sjukhuset. Jag tjänar med 2015 års löneförhöjning 20 950 kronor! Lägsta lönen för mitt yrke från och med 1 april 2015 är 20120 kronor. Tio års arbete är alltså värt 830 kronor.

Jag är undersköterska och arbetar på en akutvårdsavdelning. Jag älskar mitt jobb, mina arbetskamrater och mötet med nya människor. Jag arbetar på vardagar, kvällar och helger.

Du har kanske redan träffat mig

ANNONS

Jag är undersköterskan som du i regel träffar först på akuten eller någon annan vårdavdelning. Det är jag som tar emot dig, visar vart du ska, kontrollerar dig med apparater och prover. Jag kommer till dig när du larmar, behöver hjälp till toaletten, med din hygien eller bara undrar någonting. Jag lägger om dina sår, hjälper dig att duscha, borsta tänderna, klä på dig och jag brer på dig en filt när du fryser.

Jag är undersköterskan som inte bara ser till att du får maten serverad utan också att du får i dig den och näringen du behöver. Jag sitter vid din sida när du fått besked om sjukdom och när du har ångest. Jag är hos dig när livet tar slut. När du tar dina sista andetag finns jag där hos dig och håller din hand.

Värdefull men lågt värderad

Undersköterskan är värdefull för patienten inom akutsjukvården. Varför får vi då inte en rimlig lön? Att med tio års erfarenhet i yrket inte ha mer 20950 kronor anser jag inte vara rimligt för det arbete jag utför varje dag! Problemen med den låga löneutvecklingen är bland annat att jag har svårt att få lån till bostad, bankerna bryr sig inte om jag har fast tjänst i dag eller inte, utan hur mycket pengar jag har sparat hos dem. Det gör det svårt att vara självständig i dagens samhälle. Jag arbetar heltid och är ändå beroende av partner eller föräldrar för att ha någonstans att bo.

ANNONS

Jag ser också ett problem i att mitt yrke nedvärderas på grund av den låga lönen och arbetstiderna. I framtiden kommer det att leda till en ännu större brist på undersköterskor.

Dagar då andra firar jul och midsommar med sina familjer arbetar jag för att ta hand om kanske just din familjemedlem. Det måste värderas högre.

Christine Marttila

undersköterska, akutsjukvård

ANNONS