Det är inte omöjligt att förbättra maten i äldreomsorgen och det behöver varken ta längre tid eller kosta mer pengar – men de som sitter med makten över de gamlas mat måste ta beslut som gör skillnad, skriver Leif Mannerström.
Det är inte omöjligt att förbättra maten i äldreomsorgen och det behöver varken ta längre tid eller kosta mer pengar – men de som sitter med makten över de gamlas mat måste ta beslut som gör skillnad, skriver Leif Mannerström.

Leif Mannerström: Ge riksdagen samma mat som på äldreboendena

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den här texten publicerades i september 2013.

Uppvärmt hel- och halvfabrikat som legat i sina kantiner i timmar i stället för mat lagad med kärlek fån grunden. Det är vad många gamla erbjuds på äldreboenden i dag . En ordning ovärdigt ett samhälle som tar sina äldre medborgare på allvar!

Det krävs en politisk vilja och ett allvar för att ge våra äldre den mat de har rätt till. Jag har i TV-serien ”Sveriges bästa äldreboende” visat att man kan laga god och näringsriktig mat för en liten peng om bara viljan finns, så nu har jag en utmaning till alla Sveriges riksdagspolitiker:

ANNONS

Se till att riksdagsrestaurangen serverar samma mat som på Smedsberget i en månad! När ni ätit mat som legat uppvärmd i timmar, lagad från hel- och halvfabrikat och dåligt kryddad – då kanske det är dags att sätta allvar bakom ord som att de gamla är värda det bästa. För det är på alldeles för många svenska äldreboenden och sjukhus som medioker mat är standard!

Skulle få ett uppsving

Jag är övertygad om att det skulle bli matlåda, eller att restaurangerna runt riksdagen skulle få ett uppsving om man gjorde ett sådant försök – och då blir frågan om varför mat som ska duga åt våra gamla och sjuka inte ska duga till riksdagspolitikerna?

När de mesta andra nöjen blivit omöjliga återstår i alla fall en njutning, glädjen att få äta god och vällagad mat. Men det är något som förnekas många av våra gamla i Sverige i dag. Trots att de boende betalar höga avgifter för att få helpension på sina äldreboenden går de och lägger sig hungriga för att maten håller så låg kvalitet och är lagad med alldeles för lite inspiration och inlevelse. Mat som aldrig hamnar i magen är bortkastad på alla sätt.

ANNONS

Skulle ge effekt

Mycket kan göras utan att det behöver kosta särskilt mycket mer pengar. Jag har några förslag som jag är övertygad om att det skulle ge effekt om de genomförs:

Flytta tillbaka köken ut på äldreboendena och se till att de inköpsansvariga också har kunskap om matkvalitet. Då kommer de gamla att få känna dofterna av nylagad mat sprida sig och ha flera guldstunder att se fram emot varje dag. För kökspersonalen skulle det också ge en kick att få möta sina gäster – det är ju varje krögares belöning att gå runt i matsalen att höra att det smakar bra, men det är inget som når den som varje dag skickar iväg en kantin med hel- och halvfabrikat.

Dyrt och billigt tar ut varandra

Planera bättre, tänk att dyrt och billigt kan ta ut varandra och planera smart. Men se också till att alla regler om offentlig upphandling måste ta hänsyn till smaken och att man inte alltid ska fastna i det billigaste alternativet med sämst kvalitet.

På vissa äldreboenden fungerar det på det här sättet och det fungerar bra. Varför kan det inte se ut så här överallt?

En förbättrad miljö runt maten kostar nästan ingenting, men en ren duk och en blomma på bordet skaparen glädje kring maten som ökar välbefinnandet för de boende!

ANNONS

Laga husmanskost

Och se till att laga mat som de gamla gillar – mat som de känner igen. Husmanskost med en god sås som kittlar smaklökarna och lockar fram gamla minnen – det ökar livskvaliteten om något.

Det är inte omöjligt att förbättra maten och det behöver varken ta längre tid eller kosta mer pengar – men de som sitter med makten över de gamlas mat måste ta beslut som gör skillnad.

Beslut som gör att Elsa, 93, får gå och lägga sig mätt och glad efter en härlig måltid!

Leif Mannerström

ANNONS