Lagen godkänner bara en matsked vid ölprovning

Vad gäller mängden vid provsmakning finns det i princip bara en rättskälla och det är lagens förarbeten. Där anges just en matsked (eller mindre). Om den ska vara större krävs i princip en lagändring, skriver Jakob Kilner och Miia Vuolama, Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Ölprovningar, 21/6

Länsstyrelsen i Västra Götaland är helt överens med Mats Wahlström om att det inte är tillfredsställande att mängden alkoholdryck som får serveras vid provsmakning hanteras olika i länets kommuner. Det var därför vi valde att gå ut med vårt förtydligande.

Problemet är att frågan om de olika provsmakningstillstånden har utretts i mycket begränsad omfattning. Det visar inte minst den kammarrättsdom som Wahlström hänvisar till. Tanken var att gårdar med tillverkning av alkoholdrycker skulle kunna erbjuda provsmakning för att göra dryckerna kända på Systembolaget. Bestämmelsen var ett slags kompensation för att den så kallade gårdsförsäljningen inte infördes. Resultatet blev dock något annat, som vi kan se.

ANNONS

Samtidigt är det viktigt att förstå hur lagstiftning fungerar. När vi gör våra bedömningar utgår vi från de rättskällor som finns. Vad gäller mängden vid provsmakning finns det i princip bara en rättskälla och det är lagens förarbeten. Där anges just en matsked (eller mindre) vid provsmakning. Om vi gått ut med någon annan information hade vi fått göra det utan stöd i rättskällorna. Det hade tveklöst bidragit till olika hantering.

Att ändra lagen är en fråga för riksdag och regering och det är varje medborgares rättighet att verka för en sådan förändring. Man kan också försöka få frågan prövad i domstol. Det är ingen garanti för att man får som man vill, men då kan man åtminstone vara säker på att det enda som återstår är en lagändring.

Vi vill vara tydliga med att vi inte värderat om en matsked är en lämplig provsmakningsmängd. Provsmakningstillstånden måste regleras tydligt för att inte konkurrera med den reguljära restaurangverksamheten som har helt andra regler att förhålla sig till. Konkurrensen måste föras på lika villkor och det är ett av Länsstyrelsens uppdrag.

Jakob Kilner

Miia Vuolama

tillsynshandläggare alkohol och tobak, Länsstyrelsen i Västra Götaland

ANNONS