Lööf: Det ska bli enklare och roligare

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Leif Svensson skriver om behoven av förenklingar för företagen. Jag delar småföretagarorganisationens åsikter om vikten av att göra det enklare för företagen att driva och utveckla sin verksamhet. Jag delar också Riksrevisionens synpunkter om uppföljning av förenklingsarbetet. Det är just därför regeringen nu går vidare med ett breddat arbete kring detta där vi inför indikatorer och delmål.

I breddningen ligger det att inte bara förenkla själva reglerna, utan även att förbättra exempelvis vänte- och handläggningstider och service och bemötande av myndigheter, länsstyrelser och kommuner.

Det fortsatta förenklingsarbetet inriktas på fem områden: sänkta kostnader för företagen, minskat och förenklat uppgiftslämnande, förenklade myndighetskontakter på läns- och kommunal nivå, uppföljning av förenklingsförslag från näringslivet och bättre konsekvensutredningar.

ANNONS

Förenklingsjakten

Regeringen startar också Förenklingsjakten. Detta kommer att ske tillsammans med företagare inom fyra branscher där syftet är att hitta åtgärder för minskad byråkrati och minskade bördor för företag, det handlar helt enkelt om att få veta mer om vilka lagar och myndighetsregler som företagarna upplever som ett hinder för tillväxt. De branscher vi startar arbetet i är hotell och restaurang, transport, handel samt tillverkningsindustrin.

Sedan 2006 har vi arbetet hårt och intensivt med att minska företagens administrativa börda. 2010 kunde vi uppmäta ett trendbrott då inte bara kostnaderna slutade öka utan också minska med sju miljarder. Det är ett hästjobb som ligger bakom detta men som näringsminister är jag inte nöjd. Jag är en otålig typ som vill se mer och snabbare resultat. Det är det som nu är grunden för vårt gemensamma arbete för att göra det enklare och roligare att driva företag.

Annie Lööf (C)

näringsminister

ANNONS