Låglönejobb är bara dumheter

ANNONS
|

    <strong>Dan Gabrielsson</strong>
    <br> 
    <br> ordförande, LO-distriktet i Västsverige
   </br></br>
Dan Gabrielsson

ordförande, LO-distriktet i Västsverige

I en intervju i Göteborgs-Posten den 24 oktober ger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne luft åt de storslagna visioner om Sverige som kännetecknar arbetsgivarnas organisationer och många borgerliga politiker. Fler människor måste jobba till lägre löner är den stora tanken. Hur dessa människor ska kunna leva på sin lön verkar Carola Lemne inte alls fundera på.

Synnerligen ineffektivt

Att låga löner inte är ett dugg effektivt för att göra den konkurrensutsatta industrin starkare eller minskar behovet av utbildad arbetskraft i byggbranschen spelar ingen roll för Svenskt Näringslivs vd. Inte heller att vi har en akut brist på lärare, undersköterskor, ingenjörer och ett trettiotal andra kvalificerade yrkesgrupper i Västra Götaland. Att Carola Lemnes styrelseordförande Leif Östling och den internationella expertorganisationen OECD underkänner låglönejobb som lösning på arbetslösheten för nyanlända verkar inte ha fastnat hos Lemne.

ANNONS

Det är av oerhört stor vikt att alla som vill och kan jobba får möjlighet till det. Däremot så är det ett gigantiskt skott i foten att tro att nyanlända har sämre förutsättningar att kunna bidra till Sveriges utveckling än andra. Visst har många nyanlända låg utbildning men en hel del har både gymnasieutbildning och högskoleexamen. Av de cirka 50 procent av de nyanlända som har lägre utbildning än gymnasium är de flesta unga och ska självklart börja sin bana i Sverige i skolan.

Utbildning nästan alltid svaret

Faktum är att den tydligaste gemensamma nämnaren för alla grupper av arbetslösa, oavsett födelse-ort, är att de saknar gymnasieexamen och svaret på nästan alla frågor är utbildning. Individuellt utformade program med utbildning och/eller praktik är vägen för att bryta arbetslösheten oavsett om du är född i Sverige eller i något annat land.

De nyanlända som har en yrkesutbildning eller en karriär från sitt hemland måste också ges möjlighet att validera sina yrkeskunskaper mot svenska förhållanden och komplettera dem så effektivt som möjligt.

Det vore helt enkelt dumt att göra som Svenskt Näringsliv vill och konstruera en låglönesektor där människor inte kan leva på sin lön i stället för att försöka utnyttja möjligheterna till att få fler kvalificerade yrkesmänniskor, något som Sverige behöver. På riktigt.

ANNONS

Dan Gabrielsson

ordförande, LO-distriktet i Västsverige

ANNONS