Läge att stoppa all massövervakning

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Flera Allianspolitiker, bland andra Anna-Karin Hatt (C) och Gunnar Hökmark (M) hyllar EU-domstolens dom mot Datalagringsdirektivet (SvD 9/4). Piratpartiet hyllar givetvis också domen. Problemet med Alliansens resonemang är att de själva gång på gång svikit sina vackra principer om frihet och integritet.

Alliansen röstade ja till Datalagringsdirektivet när riksdagen beslutade att införa massövervakningen 2012. Flera moderater – däribland justitieminister Beatrice Ask (M) – hyllade då övervakningen, trots att den är ett mycket ineffektivt sätt att bekämpa brottslighet. Ask vidhåller fortfarande sin övervakningshets, då hon felaktigt påstår att informationen är "oerhört viktig för att brottsbekämpningen ska fungera" (GP 8/4).

ANNONS

Blev inte tvingade

Sant är att det fanns flera Allianspolitiker som redan 2012 kritiserade Datalagringsdirektivet. Men det spelar ingen roll. Likväl röstade alla Allianspartier och Socialdemokraterna ja i riksdagen. För att försvara sig hävdar de att riksdagen blev "tvingade" av EU att införa övervakningen.

Det är fel. Regeringen hade kunnat ta strid i EU-domstolen mot Datalagringsdirektivet – precis som Piratpartiet föreslog. Efter den nya domen i EU-domstolen mot datalagringen har vi pirater fått rätt. Om regeringen tagit saken till domstol, hade datalagringen stoppats redan tidigare. I stället valde regeringen att lägga sig platt för EU-kommissionen och införa en lag som enligt det nya domslutet bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Om Alliansen ska återupprätta sitt förtroende i integritetsfrågor måste de omedelbart besluta att riva upp Datalagringsdirektivet även i Sverige, tillsammans med alla andra massövervakningslagar som FRA-lagen.

Vi i Piratpartiet står tydligt fast vid den ståndpunkt vi haft från början: människor får inte övervakas utan konkret misstanke om brott.

Torbjörn Wester

rättspolitisk talesperson Piratpartiet

Gustav Nipe

ordförande Ung Pirat

ANNONS