Kovändning av de rödgröna

Efter 22 år av vanskötsel av skolorna i Göteborg hävdar nu de rödgröna att de är redo att styra upp skolan. Det är ett yrvaket styre som försöker göra Alliansens förslag till sina egna, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Göteborgs skolor, 22/3

De rödgröna i Göteborg saknar trovärdighet i skolfrågan. I över tjugo år har de styrt Göteborg utan att ta varningssignalerna på allvar. Det är ett yrvaket styre som nu försöker göra Alliansens förslag till sina. Det var efter hätska debatter som de rödgrönrosa gick med på att utreda grundskolans organisation förra året.

Nu hävdar de rödgröna plötsligt att de är redo att styra upp skolan. Vid ungefär samma tidpunkt förra året kunde man läsa i denna tidning att ”De rödgröna går med på att utreda skolan”. Det är en mer rättvis bild av den politiska situationen i Göteborg på skolområdet. Alliansen tar initiativ och de rödgröna går till slut motvilligt med på förslagen, för att nu hävda att de är deras egna.

ANNONS

Bottnar inte

I artikeln förklarar inte de rödgröna varför man inte gjort utredningen tidigare, eller varför man nu ser organisationsförändringen som en lösning på problemen. Argumentationen bottnar inte. För inte så länge sedan menade Daniel Bernmar (V) att ”göra en organisationsförändring för förändringens skull är en dålig idé” och Karin Pleijel (MP) varnade själv i en artikel i april förra året för att ”med en skolnämnd riskeras nya murar”.

Det är en mer representativ röst för de rödgröna som envist hållit tillbaka när Alliansen under många år drivit på för att lyfta skolan och införa en central skolnämnd. En utredning av organisationen och framförallt av resursfördelningsmodellen är en viktig del av lösningen för att skapa ett mer likvärdigt och förutsägbart skolsystem i Göteborg.

Viktiga steg att stärka skolan

Att lyfta ansvaret från stadsdelarna, öka skolans andel av budgeten och öronmärka resurserna, särskilt till elever i behov av särskilt stöd, är viktiga steg för att stärka grundskolan i Göteborg. Det är dock bara början. Det behövs fler lokala skolreformer.

Ansvaret för skolorna vilar i huvudsak på kommunerna. Kommuner som har satsat på skolan har lyckats vända trender. Göteborg har inte lyckats. Här har de rödgröna haft ansvaret i över 22 år. Betyget är verkligen inte godkänt.

ANNONS

Kristina Tharing (M)

kommunalråd

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

ANNONS