Kommuner måste ordna fler studentbostäder

ANNONS
|

Det har aldrig funnits så många studenter i Sverige som just nu. Det ställer krav på våra universitet, på bra studiemedel och en kvalitativ utbildning. Men det ökar också kraven på att bygga fler studentbostäder som unga människor har råd att efterfråga.

I många av våra universitetsorter och större städer beskrivs situationen som akut. Även om långt ifrån alla studenter efterfrågar särskilda studentboenden behöver Sverige en sammanhållen politik som skapar fler studentbostäder. Det kommer att kräva hårt arbete både från oss i riksdagen och i de kommuner där många studenter bor. Ingen ska behöva avstå från att studera för att det inte går att ordna ett boende.

ANNONS

Dålig konkurrens

Mycket av de generella problem som präglar den svenska bostadsmarknaden drabbar också studentbostäderna. Byggkostnaderna har drivits upp och Eurostat konstaterade nyligen att prisnivån i Sverige är 55 procent högre än genomsnittet i unionen. En del av detta beror på dålig konkurrens i byggsektorn och en hel del kan förklaras av olika subventioner som tvärtemot intentionerna gjort det ännu dyrare att bygga. Vi har därför gjort upp med den subventionspolitik som inneburit att skattepengar gått rakt ner i byggherrarnas fickor.

Ska vi lyckas vända trenden behöver vi både långsiktiga och kortsiktiga beslut. Från riksdagens sida har vi genomfört en rad åtgärder som långsiktigt kan förändra spelreglerna och göra fler lägenheter och rum tillgängliga för studenter. Vi har till exempel möjliggjort – och finansierat – en hyresgaranti som kommuner kan ställa ut för unga människor som har en inkomst med saknar fast anställning. Alliansen har också höjt schablonavdraget vid uthyrning av den egna bostaden från 4 000 till 12 000 kronor. Avdraget gäller både för uthyrning av privatbostad, alltså villa eller bostadsrätt, och för hyreslägenhet. Det har blivit mer lönsamt att hyra ut sin bostad.

De här åtgärderna måste utvärderas och fler komma till. Det kan handla om allt från att förenkla byggreglerna för studentbostäder till att låta universitet och högskolor tillhandahålla bostäder för studenter och forskare, något de inte fått göra tidigare.

ANNONS

Kan göra mycket

Men kortsiktigt kan kommunerna göra en hel del och framförallt väldigt mycket mer än i dag. Det handlar till exempel om att tillhandahålla billig mark för studentbostäder. På några ställen i landet har man också låtit bygga bostäder med temporära bygglov. Det kan exempelvis vara mark som i framtiden är tänkt att användas för något annat än bostäder, men som under tiden kan upplåtas för bostäder. Med hjälp av moderna och fräscha modulboenden, som lätt kan flyttas, kan man på det sättet snabbt öka antalet bostäder.

Vi fortsätter arbetet för att på nationell nivå göra reglerna enklare och incitamenten större för att bygga nya studentbostäder. Det handlar bland annat om förenklingar av plan- och bygglagen, PBL, och ett förändrats bruksvärdessystem för att värna hyresrätten. Nu krävs det också att våra kommunpolitiker – blåa som röda – lägger i en högre växel för att öka byggandet. Många av verktygen finns redan!

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot, talesperson högskolefrågor

Oskar Öholm (M)

riksdagsledamot, talesperson ungas villkor

ANNONS