Svante Skoglund, översättare, liberal debattör
Svante Skoglund, översättare, liberal debattör

Kom ner från elfenbenstornet och gör ert jobb

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|
 
    <strong>Svante Skoglund</strong> 
    <br> 
    <br> översättare, liberal debattör 
   </br></br>
Svante Skoglund

översättare, liberal debattör

Ett stort antal namnkunniga författare – däribland författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius och Svenska akademiens förra sekreterare Peter Englund – hotar med att bojkotta årets bokmässa i protest mot att den högerextrema tidningen Nya Tider tillåts ställa ut igen.

Men en bojkott – alltså tystnad och frånvaro – är knappast det bästa vapnet för den som på allvar vill värna demokrati och mångfald och dessutom har såväl kompetens som kontakter och kanaler.

I stället borde landets intellektuella, alla som har ordet som sitt arbetsredskap, ta tillfället i akt och på plats stärka de många tusen mässbesökare – lärare, bibliotekarier, skolledare och engagerad allmänhet – som varje dag möter och bemöter den främlingsfientlighet som breder ut sig i Sverige. Presentera böcker och artiklar, ordna manifestationer, delta i samtal, formera ett brett och folkligt motstånd!

ANNONS

Börja kämpa på allvar

Självfallet handlar det inte om att ”ta debatten” med nazister; den vägen är knappast framkomlig. I stället är det hög tid att inse att vi hamnat i ett läge där främlingsfientliga SD enligt vissa opinionsmätningar är landets näst största (eller till och med största) parti – och att alla som vill slå vakt om en humanistisk och inkluderande människo- och samhällssyn nu måste börja kämpa. På allvar. Då duger det inte att hänga med sina författarkolleger på Litteraturens hus och känna sig härligt rätttänkande.

Kom ner från elfenbenstornet, Gunnar, Peter och alla andra!

Svante Skoglund

översättare, liberal debattör

ANNONS